Kolumne

četvrtak, 5. listopada 2017.

Zaigrana mudrost stihova Ružice Cindori


Sandra Pocrnić Mlakar

Jutro poezije, 30.09.2017.

Motivi iz prirode, osjećaji i njihovo porijeklo te imaginarna stvarnost  glavni su motivi poezije Ružice Cindori, koja je zadnje subote u rujnu predstavila svoju poeziju u ciklusu „Dame prve biraju“ najstarije pjesničke tribine Jutra poezije, koja se odnedavno održavaju u okviru udruge FRiKK-a (Film, radio, kazalište i književnost).

Ružica Cindori piše poeziju od 1984. godine, a dosad je objavila desetak knjiga i prikupila 35 nagrada. Jutru poezije predstavila je stihove iz svojih knjiga Sol beskraja, Kasno, Grad šuma i, najnovije Lenta od vjetra, za koju je pogovor napisao Tito Bilopavlović. Zaigranu mudrost poezije Ružice Cindori ilustriraju varijacije upletene u zbirke poezije, a u „Lenti od vjetra“ nekoliko je takvih tematskih cjelina – snovi, pjesnici i pjevač, a nekoliko rukoveti stihova Ružice Cindori ni izbliza ne iscrpljuju temu, već šire asocijativnu lepezu. „Priznajem da me čitanje ovog opsegom nevelikog rukopisa ispunja stanovitom dragošću, plemenitim spokojem i dobrom voljom“ – citirao je Robert Roklicer, predsjednik i voditelj FRiKK-a,  zapažanje iz predgovora Tita Bilopavlovića.

U drugom dijelu pjesničkog susreta, pjesnici su vlastitim pjesmama odgovorili na poeziju njihove gošće. Među njima, sve je više mladih snaga, kao što su Siniša Matasović, Ivor Kruljac i Matko Baković.  Kako je najavio Roklicer, sljedeće subote na programu FRiKK-ove tribine Jutra poezije bit će suvremena poezija u interpretaciji kazališnog i filmskog glumca Antuna Tudića.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.