Kolumne

četvrtak, 5. listopada 2017.

Patnje mladog autora XLIII.


FRUSTRACIJA KAO NAJGORI OBLIK KREATIVNOSTI


Piše: Jelena Hrvoj

Jednom kada dođemo do odrasle dobi frustracija je česti pratitelj za većinu nas. Bili frustrirani poslom, privatnim stvarima, nedostatkom vremena ili pak viškom, ona je tu. Osobno ju smatram najvećim parazitom koji se hrani maštom. Za one koji pak svoj smisao i dušu pronalaze u kreativnim procesima, frustracija postaje petlja iz koje se teško maknuti. Biti frustriran blokadom dovodi do frustracije zbog frustracije. Frustrirajuće, zar ne? No, kako se riješiti ovog parazita? Iako smo svi različiti, u suštini postoje samo dvije opcije. Opcija A podrazumijeva prepuštanje frustraciji, a opcija B podrazumijeva izlazak iz iste. Znam, zvuči banalno.

Prvo, morate sami sebi posložiti prioritete. Zapitajte se: Koliko je kreativnost za mene bitna? Što donosi u moj život? Koliko koristi imam od iste? Ako vam je kreativnost sporedna, te vam predstavlja teret ili ne vidite ikakav osoban napredak-frustracija je besmislena, zar ne? Zašto biti frustriran oko nečega što u vašem životu ne predstavlja neki „veliki faktor“? Ako pak vaši odgovori gravitiraju ka tome da je kreativnost sastavan dio vašeg života, da ne možete biti ništa drugo i da se sve što je iza kreativnosti nameće upravo iza, onda je vrijeme da posložite kockice.

Osobno volim kreativce dijeliti u dvije kategorije,a one su: Oni koji kroz kreativnost „ispuhuju ventile“ i oni koji kreativnost žive. Velike su razlike između te dvije vrste ljudi. Prva kategorija najčešće koristi neki oblik kreativnosti samo kako bi popunili vrijeme , zaliječili rane i sl. Mnogi od tih „povremenih“ kreativaca svoj rad ne smatra relevantnim i često ga nikada ni ne pokazuju javnosti,te frustraciju vezanu uz kreativnost ne osjećaju. Druga kategorija, oni koji žive kreativnost, ponovno se može podijeliti u dvije kategorije. Te dvije kategorije su: „oni koji žive kreativnost uspješno“ i „oni koji misle da žive kreativnost uspješno“. Kada spominjem uspjeh, ne referiram se na prodaju, marketinšku sposobnost ili sveprisutnost autora u svijetu medija. To su stari koje uz primarnu stvar dolaze prirodnim tijekom,a primarna stvar se zove kvaliteta. Dakako, obje kategorije kreativaca kad-tad se suoče sa spomenutom frustracijom. Iako obje kategorije smatraju da je njihov talent uistinu hvale vrijedan, frustracije koje preživljavaju svode se na potpuno različite aspekte stvaralaštva. Kreativac koji je istinski nositelj te titule nikada neće osjećati frustraciju zbog nedostatka ideje, dok će ova druga vrsta zasigurno osjetiti upravo to. Isto se može prenijeti i na nedostatak pozornosti struke, na napredak ili pak načina dopiranja do publike.

Sada bi se vratila na prve spomenute opcije. Opcija A: prepuštanje frustraciji i opcija B: izlazak iz iste. Ako ste se prepoznali u ijednoj od gore navedenih skupina, samo je na vama da odaberete hoćete li postati rob frustracije ili ćete ju zaobići. Pomalo frustrirajući odgovor,zar ne? ;) Ma kako bilo, bitno je da shvatite kako je frustracija sastavan dio života. Svi ljudi podložni su spomenutoj i niste „Pale sam na svijetu“ kada se spominje upravo ovaj bauk. Na žalost, ja nisam ta koja vam može dati formulu za liječenje frustracije, jer je ista ta formula samo u vašim rukama. Ja sam,eto, ovdje kako bi vam rekla da niste sami. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.