Kolumne

nedjelja, 15. listopada 2017.

Prva promocija na kojoj sam bila | Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši

Svrbe me prsti pa nešto moram napisati o prvoj promociji na kojoj sam bila.


Piše: Gordana Malančuk
„Ciganin, ali najljepši“, treći je roman Kristiana Novaka i meni se pružila prilika da napokon iskusim sve čari neke promocije. Po dolasku na mjesto gradske knjižnice „Metel Ožegović“ u Varaždinu, nisam slutila da će se sva mjesta popuniti u zadnjih par minuta pred promociju. Srećom smo, kolegica s kćerkom i ja, došle 15 minuta ranije i našle slobodna mjesta u drugom redu. Da smo se zeznule što nismo sjele u prvi red, shvatile smo ubrzo čim je zamjenica gradonačelnika (to još nisam stoposto sigurna čija zamjenica jer je nisam razumjela dok je pričala) sjela ispred mene, a sva raskoš njene bujne čupave kose mi zaklonila pogled na stol s Kristianom i njegovim urednikom Krunom Lokotarom ...

Promocija je počela predstavljanjem ravnatelja knjižnice Mariom Šoštarom, te zamjenice pa napokon urednika Krune. Kruno i Kristian, vodili su razgovor tipa intervjua, kojim su nama gostima ispričali sve što je važno o romanu koji je „van svih gabarita“! Prvi rukopis nastao je kao priča od 720 kartica, da bi nakon velikog truda i rada na njemu, uz pomoć urednika, skraćen na 380 kartica koje su dobile smislenu formu da ispadne relativno dobra knjiga (iako Kristian, opet, nekim dijelovima nije skroz zadovoljan).

Zanimljiv je meni bio urednik, koji je upadao s poštapalicom „pretpostavimo da roman niste pročitali“, a ja cijelo vrijeme vičem u sebi „nisam! ja ga nisam pročitala jer ga još nisam kupila“. I molim u sebi: „samo mi nemojte spoilati!“

Nije nama ostalo puno toga za pitati, osim onih koji su pročitali knjigu pa su željeli znati zašto taj i taj lik nisu još više razrađeni? Moj odgovor bi bio: Neki likovi su tu, baš kao i ljudi u životu, prolazni, ali jako bitni za izgrađivanje karaktera glavnih likova... No Kristianov odgovor je bio da taj lik isto ima svoju priču koju je osmislio od početka do kraja, ali ona nije bila bitna za konačni ishod poruke romana. Bilo je i pitanje o njegovom osobnom životu. Sada znam da se bavio karateom te da zbog toga ima ugrađenu veliku osobnu disciplinu. Dijete je gasterbajtera koji je kao mali, u igri, uvijek bio Švabo kojeg su partizani ubili. I nekakvi je znanstvenik, i tu opet nisam skroz shvatila kakav...hm...

Meni, osobno, najbolji i najzanimljiviji dio promocije je bio kada je pričao svoj put kako je postao pisac. U osnovnoj školi je bio loš u zadaćnicama jer se nije znao izraziti na pravi način. U srednjoj školi, gimnaziji, je polako nadošao na svoje jer profesor hrvatskog jezika nije olako dijelio jedinice nego je svakog učenika poticao da piše bolje, i po Kristianovim riječima, treba mu dići spomenik!

Prvi rukopis koji je poslao uredniku Kruni, prošao je bez odgovora. Sreli su se na nečijoj tuđoj promociji, gdje mu se Kristian predstavio i pitao što misli o njegovom rukopisu; „O, joj!“ - i lupio se po čelu. Sjeli su na pivo i urednik mu je sve polako objasnio, i napokon, Kristian je shvatio. Znanstvenik u njemu je u rukopisu preuzimao radnju knjige pa je zaboravio da piše o običnim ljudima sa svim vrlinama i manama koje posjeduju. Malo po malo, od rukopisa su nastala prava književna djela koja su najčitanija u republici Hrvatskoj, a ime Kristian Novak postiže prestiž na domaćoj književnoj sceni.

Moja prva promocija, tako je postala nezaboravno iskustvo i potvrdilo mi nepisano pravilo u književnosti DOBAR AUTOR JE ONAJ KOJI PRIHVAĆA KRITIKU, NE STIDI SE SVOJIH GREŠAKA, NEGO MARLJIVO RADI NA NJIMA. ONAJ KOJI NE MISLI DA JE NAJBOLJI ( IAKO JE NA VRHU ) I KOJI UVIJEK IMA PROSTORA ZA POBOLJŠANJE SVOGA PISANJA! A važno je i imati DOBROG urednika koji će te znati u svemu usmjeriti. Također ni kritični i strogi beta čitatelji nisu naodmet!

I još neke važne činjenice:

- kada imaš roman koji diže prašinu i nakon godinu dana poslije izdavanja, nemaš vremena ni za pošten odmor, a kamoli za fb. Možda ga to čini umišljenim i bahatim, ali vjerujte mi nije. Kristian je samo čovjek - znam to, vidjela sam kako se znoji.

- po njegovom romanu radi se kazališna predstava, i Jan Kerekeš je bio na audiciji, a i na ovoj promociji

- također će se raditi tv dramska serija - čim urednik, a i Kristian budu zadovoljni svim uvjetima ugovora

- Kristian Novak je također ljubazan, prokleto zgodan - i oženjen.

P. S.  Najvažnije u cijeloj toj priči je to što ja, napokon, imam svoj potpisani primjerak njegove knjige „Ciganin, ali najljepši“.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.