Kolumne

četvrtak, 26. listopada 2017.

Premijera predstave 'Specijalna potreba' u HNK Zadar


vrijeme:
26.10.2017. 20 h
mjesto: Zadar; Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Široka ulica 8

U četvrtak, 26. listopada, s početkom u 20 sati, u maloj dvorani HNK Zadar će se održati premijera predstave 'Specijalna potreba', kazališno uprizorenje najboljeg romana VBZ-a i Tisak Medije u 2016., Zadranke Lade Vukić, u režiji i dramatizaciji Žane Bumber te u izvedbi Glumačke radionice HNK Zadar.

Predstava je rasprodana (izvedbe: 27. i 28.10.) te je ponovno na programu 16. i 17. studenoga.

Glumačka radionica HNK Zadar: Leon Cerić, Daniela Bjelanović, Mimi Zadarski, Danijela Berišić Antić, Filip Panza i Ante Dujić.

Volim knjige kroz koje progovara dijete. Zato što djeca vide srcem, a ne očima. Emil Vidić je protagonist ovog hrabro i plemenito napisanog romana. Iako je još mali dječak, od svega 10 godina, on ima veliko srce. On je dijete s posebnim potrebama. Ima selektivni mutizam (poremecaj govorne komunikacije) i hendikep s nogom...ali ima i čudesan sluh. Čuje sve ono što "normalni ljudi" ne čuju. Čuje i ono što ne želi čuti. Čuje kad netko laže ili kad je žena trudna. Čuje gluhoću svijeta koji ga okružuje. Zbog toga je drugačiji i zbog toga mu okolina nije sklona. Živi sam s majkom u unajmljenom stanu u "nekom gradu" u Dalmaciji. Živi tu negdje među nama i ima specijalnu potrebu za ljubavlju. Kao i svi mi. Zar ne?

Predstava se bavi poticanjem razumijevanja i empatije prema drugačijima, osobama s invaliditetom i starijim osobama koje su prepuštene same sebi.

Progovaramo o temama obiteljskog nasilja, nemogucnosti zaposlenja, uniformiranog školstva i samohranog roditeljstva u svrhu senzibiliziranosti i edukacije.

Velika nam je želja potaknuti ljubav prema čitanju, posebno kod djece.

Žana Bumber


Emil: Ovdje u zgradi u kojoj živim, dijelim s drugima skoro sve: korake velike i male, otvaranje i zatvaranje lifta, vodu zaostalu u cijevima..

Jedino riječi dijelim s odabranima.

S drugima šutim, ali ih čujem: preko zatvorenih vrata, preko zidova soba i zidova njihovih tijela. Zbog tih drugih mi srce ponekad tuče kao krila uplašenih ptica.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.