Kolumne

četvrtak, 26. listopada 2017.

U krugovima: glumci izvode suvremene hrvatske pjesnike


vrijeme: 30.10.2017. 19 h
mjesto: Zagreb; Vila Arko, Basaričekova 24

U ponedjeljak, 30. listopada, u 19 sati, u Vili Arko, Basaričekova 24, pjesme Monike Herceg i Tomice Bajsića izvode glumci Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život: Suzana Bliznac i Vojin Perić.

O Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi Život:

Davne 1948. po prvi put su zaškripale daske koje Novi život znače, po prvi put, a na prvi dan tog dalekog proljeća. Slijepi i slabovidni glumci izazvali su frenetičan pljesak publike, ali i reakcije pune divljenja i nevjerice.
 
Sve je dakle počelo kao dramska sekcija, kao način da se urbanizira slobodno vrijeme, a nakon 70 godina u almanahu hrvatske kulture imamo ozbiljno i respektabilno kazalište čiji specifikum, umjesto da inspirira društvo, zapravo postaje prepreka za priznavanje statusa profesionalnog teatra.
 
Novi život do danas je odigrao preko 3550 predstava, odnosno pripremio oko 110 premijera, okušavši se u skoro svim žanrovima dramske umjetnosti. Proputovao je Europu uzduž i poprijeko, prezentirajući na najbolji način hrvatsku kulturu, ali i mogućnosti slijepih umjetnika.
 
Zagrebačko Kazalište slijepih trenutno na repertoaru ima pet predstava, namijenjenih svim slojevima publike, od programa za djecu, do komedija pristupačnih svima, ali i ozbiljnih teatarskih zalogaja koji su izazov suptilnoj publici.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.