Kolumne

srijeda, 20. rujna 2017.

Najava za promociju knjige predraga fincija "korist filozofije"



Predrag Finci u svojoj novoj knjizi postavlja pitanje na koje su mnogi tražili odgovor: kakva je koristi od filozofije? U svojim razmišljanjima autor govori o radosti mišljenja, o nuždi filozofiranja i ukazuje na stalnu otvorenost i aktualnost filozofskih pitanja.

Finci u svojoj "Koristi filozofije" polazi od jednog konkretnog događaja, koji mnogi pamte, i najprije diskutira pitanja svjedočenja i različitih interpretacija događaja, a potom diskutira što je događaj kao filozofski (ontološki i metafizički) pojam.

Prvom poglavlju slijede poglavlja o negativnom, od pojma negacije u filozofiji do opisa i analize „negativne osobe“. U trećem poglavlju autor razmatra što je „granična situacija“, što su presudni momenti ljudskog života i koliko takva iskustva mijenjaju ljudski život. U poglavlju o filozofskom pitanju bîti Finci pokazuje da je potraga za suštinom u stvari potraga za istinom fenomena i samog postojanja. završnom poglavlju riječ je o bezdanu i horizontu, o privremenom i trajnom, o nastajanju i nestajanju, dakle o temeljnim pitanjima ljudske egzistencije. Zato se autor na kraju vraća pitanjima koja postavlja na samom početku knjige: što je priroda filozofskog mišljenja? Kako i koliko filozofija može biti voditelj u osobnom životu? Kakva je i što je korist filozofije?

Predrag Finci je do sada objavio devetnaest knjiga, a "Korist filozofije" je šesta knjiga koja mu je izašla kod zagrebačkog izdavača Izdanja Antibarbarus.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.