Kolumne

srijeda, 20. rujna 2017.

Božica Brkan, urednica-pjesnikinja na Jutru poezije


Lijevo: Božica Brkan,desno Robert Roklicer
Fotografija: Miljenko Brezak


Piše Sandra Pocrnić Mlakar

Najljepše je pisati pjesme – tim je naslovom Božica Brkan započela svoj nastup na Jutru poezije (16.9.2017.), a nastavila ga svojim pjesmama nastalim u različitim razdobljima, od kojih su mnoge nagrađivane.

Božica Brkan je ugledna novinarka i urednica koja je, prije mirovine, kao urednica priloga Vrt Večernjeg lista osvajala brojna novinarska priznanja. Produktivnost i marljivost kakvu je demonstrirala u svojoj novinarskoj profesiji, odlikuje i njezin pjesnički rad, jer stihove zapisuje od mladih dana, a niže ih entuzijastično i s lakoćom.

Fotografija: Miljenko Brezak
Pjesme Božice Brkan su u slobodnom stihu na kajkavskom dijalektu ili na standardnom književnom jeziku, ponekad tugaljive, ponekad duhovite, ali uvijek neposredne, komunikativne i nadahnute trenutkom kojeg bogatim rječnikom zaustavljaju u svoj njegovoj punoći.

Prema uvriježenom običaju, gošći su svojim stihovima uzvratili članovi Jutra poezije, među kojima su bili iskusni Zdravko Odorčić, Žarko Jovanovski i Maja Gregl te mladi pjesnici kojih su sve češći na najdugovječnijoj pjesničkoj tribini -  Luka Kordić, Josipa Marinić, Boris Kvaternik i Mavro Matasović.

Kako je najavio Robert Roklicer, voditelj Jutra poezije, mjesec pjesnikinja, s podnaslovom „Dame prve biraju“, nastavlja ove subote kao glavna gošća Nataša Nježić Bulić.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.