Kolumne

srijeda, 27. rujna 2017.

Besplatne elektroničke knjige: Objavljen 'ženski prozni blok'


vrijeme: 27.09.2017.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tri prozna naslova nagrađivanih i prevođenih hrvatskih autorica koje se bave sudbinama pojedinaca i generacija u ratnim i tranzicijskim vremenima.

To su "Doppelgänger" Daše Drndić, "Sloboština Barbie" Maše Kolanović i "Birali ste broj koji se ne koristi" Antonije Novaković, izvijestilo je Društvo za promicanje književnosti na novim medijima.  

Novele Daše Drndić propituju odnos povijesti i pojedinca, a sada očekuju i svoje englesko izdanje, zbirka priča Antonije Novaković nagrađena je Prozakom, a roman Maše Kolanović, koji tematizira 'Barbie' generaciju, objavljen je i kod uglednog njemačkog izdavača Prospero Verlag.  

Daša Drndić je autorica 12 knjiga proze od kojih su neke nagrađene i prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, nizozemski, mađarski, slovački, slovenski, talijanski, finski, albanski i makedonski. Napisala je i realizirala tridesetak igranih i dokumentarnih radio-drama emitiranih u Hrvatskoj i inozemstvu, te objavila tridesetak kratkih priča.

Maša Kolanović radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala, a objavila je niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi

Antonija Novaković je za rukopis svoje prve pjesničke zbirke 2008. godine dobila nagrade Goran za mlade pjesnike i Mostovi Struge, te iste godine nagradu časopisa Vijenac i izdavačke kuće Algoritam za autore kratke priče do 35 godina, Prozak.  

DPKM je izvijestio i kako je, prema podacima objavljenim u Istraživanju tržišta knjiga u RH agencije za istraživanje tržišta GfK Hrvatska iz travnja ove godine čak 12 posto građana RH starijih od 15 godina čita isključivo besplatne e-knjige, dok je većina pročitanih knjiga posuđeno iz knjižnice ili od prijatelja. 

"Budući da sustav zaštite komercijalnih e-knjiga onemogućuje njihovo posuđivanje, a sustav posudbe e-knjiga u javnim knjižnicama još uvijek ne postoji, internetski projekt BEK jedini je način na koji građani RH, ali i ne samo oni, mogu u digitalnom okruženju besplatno čitati ili preuzeti na vlastite uređaje suvremena hrvatska književna djela zaštićena autorskim pravima", ističu iz Društva. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.