Kolumne

četvrtak, 13. srpnja 2017.

Predstavljanje zbornika 'Čovjek i smrt'


vrijeme: 13.07.2017.
mjesto: Zagreb, Novinarski dom, Perkovčeva 2

Večeras, 13. srpnja 2017. u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu održat će se predstavljanje zbornika radova 'Čovjek i smrt' urednika Ivana Markešića koji naslovnu temu obrađuje s teološkog, filozofskog, bioetičkog i društvenog aspekta.

Činjenica vlastite smrtnosti jedna je od stvarnosti čije se tematiziranje danas izbjegava i potiskuje. Neovisno o tome što ćemo se svi susresti s tom stvarnošću, kao da želimo vjerovati da se tiče nekoga drugog, a ne nas samih ili naših bližnjih.

Smrt je istodobno jedna od najintrigantnijih tema svakom mislećem biću. Ona nije tek prestanak bioloških funkcija, nego je u susretu kulturoloških obilježja, znanstvenih spoznaja i osobnih uvjerenja puno više od toga. Način suočavanja s umiranjem i smrću, oblici žalovanja, rituali pokopa i sjećanja na umrle pokazuju koje značenje čovjek pridaje ne samo smrti, nego i dostojanstvu umrle osobe. Smrt postavlja važna pitanja, no odgovori je nadilaze i zapravo govore o životu – od njegovih bioloških odrednica pa do samoga smisla.

Kako bi se došlo do što cjelovitijih odgovora o pitanjima života i smrti koje suvremeno doba istodobno i nudi i traži, nužan je i dijalog iz različitih perspektiva.

Zbornik sadržava radove u kojima se interdisciplinarnim znanstvenim pristupom tematici, koji uključuje biološke, antropološke, povijesne, psihologijske, sociološke, filozofske, teološke i ine spoznaje o fenomenu smrti, nastojalo doći do što cjelovitijih odgovora o pitanjima života i smrti, koje suvremeno doba istodobno i nudi i traži.

Pozdravne riječi uputit će prof. dr. sc. Vlado Šakić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), prof. dr. sc. Gordan Črpić (Hrvatsko katoličko sveučilište) i dr. sc. Boris Kozjak (Udruga Posmrtna pripomoć).

Zbornik će predstaviti:

Prof. dr. sc. Ivan Rogić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar)
Prof. dr. sc. Stjepan Baloban (Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Prof. dr. sc. Frano Dulibić (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
Doc. dr. sc. Goran Sunajko (Leksikografski zavod Miroslav Krleža)
Prof. dr. sc. Ivan Markešić, glavni urednik (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar)

Pilar.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.