Kolumne

četvrtak, 8. lipnja 2017.

Predstavljanje knjige 'Hrvatski alkemičari'


mjesto: Zagreb; velika dvorana palače HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11
url: http://info.hazu.hr/hr/

Predstavljanje knjige prof. dr. sc. Snježane Paušek-Baždar 'Hrvatski alkemičari (tijekom stoljeća)' održat će se u utorak, 13. lipnja, u 12 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U knjizi Hrvatski alkemičari tijekom stoljeća alkemijska su mišljenja hrvatskih autora protumačena i vrjednovana u europskom kontekstu, s gledišta prirodoslovlja kasnoga srednjeg vijeka, potom s gledišta renesansne novoplatoničke prirodne filozofije i hermetizma te kršćanske kozmologije. Neka su od njih imala znatnu recepciju u europskoj znanosti, a ostavila su trag i u književnosti i umjetnosti prošlih stoljeća.

Tekstovi hrvatskih alkemičara su dosad bili neistraženi dio hrvatske povijesne, prirodnofilozofske i prirodoslovne baštine te nije bilo poznato da su na tlu Hrvatske djelovali adepti koji su se bavili alkemijom, poput kraljice Barbare Celjske, kanonika Ivana ili profesora gramatike Daniela. U ovoj je knjizi opisan i vrjednovan njihov doprinos u europskom kontekstu, a njihovi spisi i djelovanje pokazuju da su bili nezaobilazni stvaratelji europske civilizacije.

Autorica knjige prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar, naša je istaknuta povjesničarka znanosti, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i od 1996. do 2016. upraviteljica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te redovita profesorica Povijesti kemije na Odjelu za kemiju Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku. Knjiga Hrvatski alkemičari tijekom stoljeća suizdavački je projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Školske knjige, d. d.

Pozdravne riječi uputit će akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige.

O knjizi će govoriti: recenzenti prof. dr. sc. Erna Banić-Pajnić i akademik Leo Klasinc, urednik akademik Nenad Trinajstić te autorica prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar. Predstavljanje će voditi urednik Goran Bukan.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.