Kolumne

četvrtak, 8. lipnja 2017.

Vrtni đir | 'Otisci duše' Kristine Tamare Kučiš Franić


vrijeme: 10.06.2017. 20,30 h
mjesto: Pula
url: http://www.gradska-radionica.hr/

U subotu, 10. lipnja, u 20,30 sati, u programu 'Vrtni đir' Gradske radionice iz Pule gošća je Kristina Tamara Kučiš Franić koja predstavlja svoju prvu zbirku pjesama pod naslovom 'Otisci duše'.

Jednostavnost pisanja jest njen kredo jer autorica smatra da se u doba duhovne inflacije, gdje umjetnost postaje valuta plaćanja, a ljudi su svedeni na potrošače, nanovo mora uspostaviti ta razumljiva komunikacijska nit između esencije umjetničkog dijela i duše. Zbirka se sastoji od četrdesetak pjesama nastalih u različitim životnim periodima. Pjesme su sinteza svakidašnjice, metafizičkih zanosa te filozofskih razmišljanja o trajanju, smislu života, bivanju , traganju, dobroti, povratku na istinske ljudske vrijednosti. Zbirka je duhovni itinerarij u kojem se isprepliću religijski i arhetipski simboli suvremenog doba.

Pjesnikinja Vjekoslava Jurdana u svojoj recenziji navodi da ova zbirka pjesama, prije svega, izražava autoričine misli, stavove, osjećaje, čežnje, a nadasve potragu za smislom. Ta se glavna sadržajna nit razrađuje i adekvatnim tematsko-motivskim itinerarom koji su sadržani u ovim nosivim pojmovima: duša, potraga, htijenje, san, vječnost. Pjesme Kristine Tamare Kučiš Franić dotiču pojedine slabe točke suvremene civilizacije i izgubljenog čovještva u njoj. Stoga ta poezija u idejnom smislu sadrži snažnu, ali nenametljivu poruku o potrebi vraćanja izgubljenim izvorima. Prije svega izvorima duše. Otuda i naslov zbirci.

Književnica Sonja Zubović ističe da poezija Kristine Tamare Franić iznenađuje čitatelja zgusnutom misaonom i emocionalnom jasnoćom, a svojom snagom magnetično privlači na opetovano udubljivanje.  U vremenima kad sveprisutna površnost zagušuje poetske prostore i magli vidike, kad bezbroj praznih oratorskih salvi buči uz naše ušne školjke, u vremenima u kojima caruje gluho recitiranje i oduzimanje,  esencija ove poezije postaje toplo utočište duše.

Kristina Tamara Kučiš Franić  rođena je u Zagrebu 1968. godine.  Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu magistrirala  je  povijest umjetnosti i etnologiju, a nakon toga marketing na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je savjetnik za nove medije i likovnu kulturu u Ministarstvu kulture RH, generalni direktor marketinga u Metro C&C, a nakon toga otvara vlastitu tvrtku.  Radila je kao predavač na Visokoj poslovnoj školi Politehnika te na  Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli. Bavi se likovnom kritikom, obrađuje teme iz kulture, kao samostalna kustosica organizira i otvara izložbe. Napisala je niz znanstvenih članaka i  predgovore za kataloge izložbi renomiranih likovnih umjetnika iz Hrvatske i svijeta. Predsjednica je udruge za promicanje kulture Ars@Nova iz Banjola.

Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.