Kolumne

subota, 20. svibnja 2017.

16. Festival europske kratke priče






Šesnaesto izdanje Festivala europske kratke priče portret je Europe danas, ali i priča o onome što je oduvijek bila: luka – prostor susreta i razmjene, točka polaska i povratka, mjesto doskoka, žarište različitosti. Ali neodvojiva od naše priče su i pitanja i dvojbe: koliko je ta luka sigurna, što je sve danas okružuje i ugrožava, kako se mijenja, i kako se mi mijenjamo s njom?

O svojim Europama, njihovoj sadašnjosti i budućnosti pred zagrebačkom i riječkom publikom govorit će ponajbolji europski i svjetski pisci, jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika, neki azilanata a neki domaćina.

I ove godine Festival europske kratke priče u Hrvatsku dovodi dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent, pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost na engleskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku.

DBC Pierre (Australija/UK), Hassan Blasim (Irak/Finska); Janice Galloway (Škotska/UK), Rosa Montero (Španjolska), Chika Unigwe (Nigerija/Belgija), Guillermo Martínez (Argentina), Ondjaki (Angola/Portugal), Lucy Caldwell (Irska), Bronka Nowicka (Poljska), Igiaba Scego (Italija), José Luís Peixoto (Portugal)… samo su neki koji će, uz brojne domaće autore, činiti bogati program ovogodišnjeg FEKP-a, sastavljen od čitanja, razgovora, predstavljanja knjiga, projekcija i koncerata.
Poseban naglasak ovogodišnjeg festivala bit će stavljen na talijansku kratku priču i njezine autorice.

Luka Europa tema je i kojom na najbolji način započinje partnerstvo FEKP-a i Grada Rijeke, luke koje će u sljedeće četiri godine ugošćavati umjetnike i projekte, u sklopu projekta Rijeka Europska Prijestolnica Kulture 2020.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.