Kolumne

srijeda, 5. travnja 2017.

Pišem ti pismo… natječaj za najpismo



Zaljubljeni Šenoa i druge ljubavi



Kao i svake godine u proljeće, Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom ponovno raspisuje natječaj u pisanju najboljih pisama, i to povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja.  U natječaj Pišem ti pismo… mogu se uključiti svi koji znaju i žele pisati, te svoja razmišljanja, želje i nade uputiti imaginarnom nekom kojem će moći otvoreno iznijeti ono što im je na duši.

Ovogodišnji natječaj otvaramo nešto ranije no obično i to počevši od ponedjeljka 27. ožujka i ostaje otvoren sve do petka 5. svibnja 2017., a u tom periodu na adresu Gradske knjižnice Velika Gorica trebate poslati svojeručno napisano pismo ljubavne tematike.

Razlog? Ove godine obilježavamo 150 obljetnicu upoznavanja književnika Augusta Šenoe i njegove supruge, Velikogoričanke Slave pl. Ištvanić, a upravo 27. ožujka datirano je prvo u nizu pisama njihove ljubavne prepiske koja je ušla u povijest kao jedna od najemotivnijih i najljepših u hrvatskoj književnosti.

Neka Vas za pisanje inspirira njihova ljubav, možete čak i zamisliti da ste Slavica pl. Ištvanić ili mladi zaljubljeni Šenoa… Što biste pisali jedno drugome kao mladi par, a o čemu kao zrele osobe koje se još uvijek vole? Dopustite si slobodu da vas njihova ljubav podsjeti i na neke vaše ljubavi, ostvarene ili neostvarene, sretne ili nesretne. Možete pisati i njima, onima za kojima samo čeznete, ali i onima s kojima dijelite svakodnevicu, a rijetko im se sjetite reći jedno jednostavno „volim te!“. Koliko je različitih vrsta ljubavi, toliko je i razloga za pismo i sudjelovanje u natječaju Pišem ti pismo…

Poznato je da je pismo i jedna od književnih kategorija, pa su tako zbirke stvarnih kao i imaginarnih pisama kao epistolarni romani ušli i u povijest književnosti, a neka su pisma postala tako slavna da ih se citiralo još generacijama… zato se potrudite da i vaše pismo ima „glavu i rep“ i da bude napisano urednim rukopisom, jer sva pisma koja nam šaljete na natječaj trebaju biti napisana ručno (ako želite, možete priložiti i tiskanu verziju pisma).

Pismo pošaljite isključivo putem pošte u periodu od 27. ožujka do 5. svibnja 2017.
O naj pismu odlučit će naš žiri: književnica Nada Mihoković-Kumrić te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević i Lidija Badanjak.

Pisma šaljite na adresu:
Gradska knjižnica Velika Gorica
Natječaj za naj pismo
Zagrebačka 37
10410 Velika Gorica

… a svoje podatke – ime i prezime, adresa, broj telefona ili mobitela, te e-mail (ako ga imate) – u zasebnoj zatvorenoj koverti priložite pismu kako bismo vas mogli kontaktirati ako (kad!) vaše pismo osvoji nagradu. Pismo potpisujete šifrom koju zapisujete i na kovertu s podacima.

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: nagrada za dječje naj pismo i nagrada za naj pismo odraslih, a u svakoj kategoriji dodjeljujemo po tri nagrade.

Nagrade dodjeljuju Hrvatska pošta i Gradska knjižnica Velika Gorica, a dodjela će se održati u subotu 13. svibnja 2017. u 11.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Izvor: GK Velika Gorica

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.