Kolumne

srijeda, 8. ožujka 2017.

Matasović u "Nećaku" autoironijom protiv depresije










U Društvu hrvatskih književnika u utorak (7.3.2017.) je svoj roman "Nećak" predstavio Siniša Matasović, član Matice hrvatske Sisak i Jutra poezije. "Nećak" je prvi roman Siniše Matasovića, koji je svojom prvom zbirkom poezije "Sisak se uspješno pretvara da spava" privukao dosta pažnje i najavio nove izdavačke poduhvate.

Sisak je i dalje Matasovićeva glavna tema, rekla je Lada Žigo Španić, urednica romana i podsjetila da "Nećak" obrađuje sve važne teme našeg tranzicijskog društva - pljačku, političke malverzacije, usamljenost, besprizornost u životu mladeži, novinarski senzacionalizam i rasap književnih vrijednosti. No, iako obrađuje teške teme, roman je zabavan i čita se u jednom dahu.

Maja Peterlić, književna urednica radio i ev-emisija, zapazila je u romanu "Nećak" potragu za smislom koja je danas svojstvena svim mladima u gradovima s visokom nezaposlenošću. Po apsurdu i autoironiji kojom se brani glavni lik, "Nećak" podsjeća na popularne stripove Alan Ford, rekla je Maja Peterlić.

Dr. sc. Tin Lemac, književni kritičar i teoretičar, urednik naglasio je kako je Matasović u romanu "Nećak" postigao gotovo savršeno stapanje glavnog lika i autora, kakvo se rijetko sreće.

Za grafičku opremu knjige pobrinuo se svestrani Matasovićev kolega iz Jutra poezije Žarko Jovanovski, koji je depresiju grada i romana prikazao tamnim bojama, dok je autoironiju i upornost kojom se likovi bore protiv tjeskobe predstavio duhovitim koncentričnim krugovima, koji se pojavljuju u jednoj sceni "Nećaka".

Odlomke iz knjige "Nećak" čitala je Beti Lučić, dramskla umjetnica sa stalnim angažmanom u Varaždinskom kazalištu, a autor je na kraju promocije svim damama koje su sudjelovale u predstavljanju darovao ružu za Dan žena. (s.p.) Sandra Pocrnić Mlakar

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.