Kolumne

četvrtak, 9. veljače 2017.

Polubauk polukruži polupitanjima*


'O, dušo moja, ne stremi besmrtnosti ti, već do krajnosti svoje mogućnosti iskoristi.' 

Pindar, Pitijska treća

Polusmisleno polunezadovoljan fićukam u sebi melodiju kompozicije Apache grupe The Shadows, dok polunezainteresirano kročim ni bijelim ni crnim nogostupom, a ledeni me vjetar, što tjera suze na oči, tjera da postavljam pitanja na koja ne želim odgovoriti.

Hoću li znati sačuvati staro zrnevlje za svoj vlastiti mali vrt? I koliko će dugo iskonske biljke u tom vrtu ostati sačuvane prije velikih poplava koje dolaze i neminovno donose nove načine življenja?

A što ako neću moći sačuvati svoj identitet pred globalnim? Hoću li naprosto odustati od života ili prihvatiti život takvim kakav jest i nastaviti gurati kamen uzbrdo bez obzira na osobni uvid u apsurdnost tog posla? Želim li sebe u prihvaćanju te apsurdnosti vidjeti uzvišenog?

'Samo je jedan doista ozbiljan filozofski problem - samoubojstvo. Suditi o tome ima li ili nema smisla živjeti, znači odgovarati na temeljno filozofsko pitanje. Ostalo, ima li svijet tri dimenzije, ima li duh devet ili dvanaest kategorija, dolazi potom. To su igrarije; prije svega treba odgovoriti na to pitanje.'

Albert Camus - Mit o Sizifu

Hoće li oni koji ostaju iza nas znati, htjeti i moći održavati svoje male vrtove u okolnostima izrežiranim našim (ne)poznavanjem putova koji (ni)su posuti bijelim oblucima, pored kojih fontane (ne) prskaju veselo i pored kojih (ne) rastu ruže izrasle iz iskonskog sjemena?

Zanimljivo je, stvarno zanimljivo, pronaći sebe u jugoistočnom dijelu galaksije kao jednog od onih što neprestano mrgljaju sebi u bradu, ugledati se pridruženog vojsci onih što svoja mala nezadovoljstva izazvana velikim nepravdama na trenutak razmjene među sobom, i nakon toga se vrate u svoju usamljenost puštajući da ih voda nosi kud' hoće.

Zanimljivo je, doista zanimljivo, kušati juhicu izmiješanu kružnim pokretima bokova uma od komponenata 'estetskih, etičkih i religioznih stadija' [Kierkegaard] i biti svjestan slobode izbora koja mi je predana da bude samo moja.

"Ne zadržavaj polet svoje duše, ne kvari ono što je najbolje u tebi, ne umaraj svoj duh poluželjama i polumislima. Pitaj sebe, i nemoj odustajati od pitanja dok ne dođeš do odgovora; jer nešto se može mnogo puta shvatiti, priznati, nešto se može mnogo puta željeti, pokušavati, a ipak, tek duboka unutrašnja uzbuđenost, tek neopisiva dirnutost srca, tek te ona čini sigurnim da je ono što si shvatio tvoje, da ti to nikakva sila ne može oduzeti; jer samo istina koja te izgrađuje jeste za tebe istina."

Soren Kierkegaard - Ili-ili; Ultimatum
_______________________________________________________________________________
(* dio naslova i stiha pjesme Bijelog dugmeta - Polubauk polukruži poluevropom s albuma Uspavanka za Radmilu M., podudaranje je napravljeno namjerno, ali ne i namjenski)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.