Kolumne

ponedjeljak, 6. veljače 2017.

Pjesničko pripetavanje na Jutru poezije


Piše: Sandra Pocrnić Mlakar
Josipa Marenić pobijedila, Jovanovski najavio Seksotinovo i Zagreb Dox

Na pjesničkom pripetavanju Jutra poezije (4.veljače.2017.) svojim je samozatajnim nastupom i iskrenim stihom Josipa Marenić porazila buntovnog Žarka Jovanovskog, unatoč njegovom slamerskom iskustvu u javnom nastupu. Pjesničko pripetavanje tradicionalni je pjesnički dvoboj Jutra poezije, u kojem se dvoje pjesnika suprotstavljaju čitajući naizmjence svatko po svojih deset pjesama, a o pobjedniku odlučuje publika tajnim glasovanjem. Ovaj put, publike je bilo toliko da su mnogi stajali za vrijeme programa u kultnoj gornjogradskoj gostionici "Kod Žnidaršića". Kako je na kraju pripetavanja objavio voditelj Robert Roklicer, ovaj put, Jutro poezije dalo je prednost nenametljivoj mudrosti Josipe Marenić.

Poezija Josipe Marenić bliska je klasičnom ‘čuđenju u svijetu’, jer dječje spontanim stihom pokazuje naivnost i vjeru u ideale, a istodobno iznenađuje zrelošću pouka koje izvlači iz životnih epizoda. Stih joj je komunikativan i lako dopire do čitatelja, kojeg poziva da postane svjedok njezinih razgovora i preispitivanja koje često piše u drugom licu, obraćajući se imaginarnom nekom.

Josipa Marenić bavi se poezijom i prozom, a upravo završava i svoj prvi roman.

Poezija Žarka Jovanovskog izražava revolt, mjestimično šokira i prijeti, a nastup mu je glasan i s mnogo gestikulacije. Jovanovski je grafički dizajner, slamer, rocker i pjesnik koji je dosad objavio pet knjiga poezije povezanih u petoknjižje, a objavljuje i na portalima i blogovima.

U suradnji sa slovenskim glazbenikom Andrejem Boštijančičem nedavno je snimio CD poezije ‘Povlačenje na obrambene položaje’.

Jovanovski nije žalio zbog poraza, već je najavio novi nastup – na Seksotinovu 14. veljače, čitat će svoju erotsku poeziju uz spisatelje među kojima će biti Alojz Majetić - Marina Šur Puhovski. Također, pozvao je kolege i prijatelje na skori Zagreb Dox , na kojem će biti prikazan dokumentarni film o njegovu stvaralaštvu, dijelom sniman i na Jutru poezije.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.