Kolumne

petak, 10. veljače 2017.

Održana promocija filma "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014."


Promocija filma "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." autorice Tatjane Udović mag. cult. održala se 9. veljače 2017. u prepunoj knjižnici OŠ "Sveti Matej" Viškovo – u školi same autorice filma.

Predstavljanje filma započelo je zvončarskim kolom Mićeh zvončari, učenika OŠ "Sveti Matej".

Predstavnik Mićeh zvončari, Nevio Sušanj rekao je nekoliko uvodnih riječi o samoj tradiciji Halubajskih zvončara kroz povijest te o legendi koja se veže uz njihov nastanak.

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, Tatjana Udović  je ustanovila da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Upravo stoga se ona odlučila za snimanje filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja.

"Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod“, piše Sanja Puljar D’Alessio, doc. dr. sc.

Autorica Tatjana Udović izrazila je svoje zadovoljstvo što je promociju filma mogla održati upravo u svojoj osnovnoj školi - školi „Sveti Matej“na Viškovu gdje je ona sama započela sa svojim umjetničkim radom te se zahvalila djelatnicima škole što su omogućili organizaciju promocije filma kao dio kulturne djelatnosti škole.

U ime Halubajskih zvončara, Nevio Sušanj zahvalio je autorici što je na ovaj način doprinjela očuvanju kulture i promocije Halubja.

Video  promocije:
https://www.youtube.com/watch?v=AxLzAf4Vafo&feature=youtu.be

Za sve informacije, molimo vas kontaktirajte Udrugu na:
091/191-8593
ili
e-mail: udruga.ca@gmail.com
(Fotografije: Vladimir Sušanj)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.