Kolumne

ponedjeljak, 20. veljače 2017.

Mjesec hrvatskoga jezika od 21. veljače do 17. ožujka


Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika.

I ove će godine Institut za hrvatski jezik ponovno organizirati brojna događanja kako bi se o hrvatskome jeziku, jednoj od najvažnijih značajki hrvatskoga identiteta, govorilo što više i kako bi se širila svijest o vrednotama i ljepotama hrvatskoga jezika.

Institut će u Mjesecu hrvatskoga jezika predstaviti obnovljenu stranicu svojih jezičnih savjeta na adresi jezicni-savjetnik.hr, a predstavit će i novi portal Hrvatski jezik u školi na adresi hrvatski.hr.

Predstavit ćemo i izdanja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u prošloj godini:

Praktični vodič kroz mišljenje i značenje Raya Jackendoffa, Prijedlozi u čakavskome ekavskom dijalektu - Uvod u značenje Irene Miloš, Etimološki rječnik hrvatskoga jezika, 1. svezak, A - Nj skupine autora, Lažni prijatelji Kristiana Lewisa, Prvi školski pravopis hrvatskoga jezika skupine autora, 555 jezičnih savjeta skupine autora, Voltićevu Ilirsku gramatiku Marijane Horvat i Sanje Perić Gavrančić, Besjede fra Matije Divkovića skupine autora, Libro od svetoga Vlaha Ivane Lovrić Jović i Željka Jozića, Osorsko-hvarsku pjesmaricu Kristine Štrkalj Despot i 3. godište znanstveno-popularnoga časopisa Hrvatski jezik.

Institutski će znanstvenici održati i nekoliko predavanja u vezi s obilježavanjem 50. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, a tradicionalno ćemo održati i Dane otvorenih vrata Instituta, na kojima ćemo ugostiti učenike osnovnih i srednjih škola i sve zainteresirane.

 Detaljan program objavit ćemo sljedećega tjedna.

Izvor: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.