Kolumne

subota, 7. siječnja 2017.

Edicije Božičević | Zygmunt Miloszewski: Zrno istine


Izdavač:Edicije Božičević
Godina izdanja: 2016.
Autor: Zygmunt Miłoszewski
Prevoditelj: Mladen Martić
Cijena: 169,00 kn
Broj stranica: 400
ISBN: 978-953-7953-59-1 meki uvez s klapnama

Zrno istine drugi je dio iznimno uspješne kriminalističke trilogije Zygmunta Miłoszewskog s osebujnim državnim tužiteljem Teodorom Szackim kao glavnim junakom. Nakon što je uspješno riješio slučaj poduzetnika ubijenog u starom varšavskom samostanu, ali i doživio bračni brodolom, tužitelj seli u slikoviti povijesni provincijski grad Sandomierz sa željom da u novoj sredini iznova slijepi krhotine života koji mu se raspao. Dočekuje ga neprijateljski zid šutnje, ali i ubojstvo omiljene lokalne javne djelatnice koje zbog mjesta zločina i oruđa kojim je počinjeno izaziva golemo zanimanje javnosti.

Sinagoga i poseban nož kojim se služe obredni koljači oživljavaju stare legende i krivnje, otvaraju jedva zaraslu ranu krivnje zbog prošlostoljetnog, ali i današnjeg poljskog antisemitizma. Usred sveopće histerije, vrtloga zagonetki i laži, Szacki traži zrno istine i okrutnoga zločinca… Roman Zrno pravde, nastavak Upletenih (hrvatski prijevod objavljen u Edicijama Božičević), preveden je na engleski (izdanja u Velikoj Britaniji i SAD-u 2012.), njemački, francuski, talijanski, španjolski i niz drugih jezika, a cijenjeni poljski redatelj Borys Lankosz upravo završava postprodukciju filma snimljenog po njegovim motivima. Roman je u velikoj i oštroj konkurenciji proglašen najboljim poljskim kriminalističkim romanom u 2011. godini. (Nagrada Velikoga kalibra). Miłoszewski trilogiju o Szackom završava nedavno obavljenim romanom Gnjev u kojemu Szacki rješava slučaj starog kostura pronađenog za građevinskih radova na ruševinama njemačkog bunkera iz prošloga rata. Ugledni tjednik Publishers Weekly, koji je laskavo ocijenio sva tri dijela trilogije, žali zbog autorove odluke da se rastane od svoga junaka i prognozira da će čitatelji zahtijevati nastavak priče o poljskom tužitelju. Trilogija je do danas prodana u više od milijun primjeraka. Nagrađena je prestižnom poljskom nagradom Paszport Politiky za 2014. u kategoriji književnosti. Kao posebnu vrijednost ovog Miłoszewskijevog romana valja istaknuti sveobuhvatni uvid koji nudi u suvremeno poljsko društvo, gdje hrvatskog čitatelja čekaju nemala iznenađenja, i vrlo mu bliske dvojbe i stranputice.

Zygmunt Miłoszewski Zygmunt Milosevski (Poljski Zygmunt Miłoszewski, rođen 8. svibnja 1976. godine u Varšavi.) - Poljski književnik i novinar, autor scenarija. Autor detektivskih romana.

Svi podaci objavljeni su uz dozvolu Edicija Božičević i ne smiju se prenositi bez dozvole Uredništva časopisa.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.