Kolumne

nedjelja, 11. prosinca 2016.

22. Sa(n)jam knjige u Istri | Časopis "Kvaka" na licu mjesta


22. Sa(n)jam knjige smješten je u velebnoj zgradi Doma branitelja. Pomalo sam razočarana jer iako sam ovdje rođena i lakše ću se snaći od stranaca, nisam našla mnogo dobrih putokaza za takav prestižni sajam knjiga, osim plakata kojih, po mojem mišljenju nema dovoljno. Ono što me ugodno iznenadilo su veoma lijepo dizajnirane naljepnice na izlozima mnogih trgovina na kojima piše "Ova trgovina je prijatelj knjige". Lijepo. Da čovjeku izmami osmijeh zadovoljstva.

U ovo doba godine u Puli baš i nema onih turista ali zato vam je lakše uočiti razigrane srednjoškolce kojih je Pula prepuna, a lijepo je vidjeti da su mnogi od njih posjetili i sajam.

Sa(n)jam knjiga me iznenadio na više načina. Uređen je veoma lijepo, što se u ovako velikom prostoru moglo i očekivati, sve je pregledno i ima dovoljno prostora da se posjetitelji ne moraju gurati. Pregledala sam štandove gotovo svih nakladnika. Pristup izlaganju knjiga im je različit. Neki su izložili samo svoja najnovija izdanja dok su drugi izložili samo svoja najpoznatija izdanja. Neki su se fokusirali samo na dva ili tri pisca koje preferiraju te su izložili sve njihove ikada objavljene knjige što tim štandovima daje  neprofesionalno organiziran izgled, ali, to je moje osobno viđenje.

Vizualno, Sajam je vrlo reprezentativan. Organizator se pobrinuo da lako pronađete „domaćice“ koje će odgovoriti na svako vaše pitanje. Lako ih je uočiti jer su odjevene u prepoznatljivu boju koja je zastupljena na Sajmu – crvenu.

Cijene knjiga nisu onakve kakve bi se očekivale od takvog sajma. Tek tu i tamo mogu se naći knjige koje se mogu kupiti za dvadesetak kuna, sve ostale su jednake onima kao i u svim knjižarama gdje se prodaju. Nisam bila jedina koja se time razočarala jer sam vidjela i druge kako s pomalo kiselim izrazom na licu vraćaju knjige koje su gledali a moguće su imali želju kupiti. Sama sebi sam postavila pitanje zašto je tako. Jeli ovo sam pokazni sajam ili je (ipak) trebao biti i prodajni?

Oni koji nisu imali mogućnosti kupiti knjige koje su im se svidjele, još uvijek su imali mogućnost doći do knjiga i to – besplatno. Bookcrossing je zastupljen i na ovom sajmu. Izaberete knjigu koju bi rado pročitali, uzmete ju i onda ju dalje prosljeđujete nekome tko bi je također volio pročitati.

Prezentacije autora i knjiga u Crvenom salonu uvijek su dobro posjećene. To je mjesto gdje je uvijek gužva i gdje možete sresti mnoge predstavnike nakladnika, urednike i pisce koji ili prezentiraju knjige ili su došli poslušati svoje kolege po peru. Poseban interes posjetitelja izazvala je književnica Slavenka Drakulić sa svojom knjigom "Mileva Einstein, teorija tuge".

Za zadnji dan Sajma održat će se Posljednji Doručak Sajma uz legendu slovenske šansone, pjesnikinju Svetlanu Makarovič, a na dodjeli nagrade publike „Libar za vajk“ i čitateljske nagrade „dr. Ivo Borovečki“ otkrit će se koja je naj knjiga, a tko naj čitatelj 22. Sajma knjige.

U 18 sati bit će održana promocija velike fotomonografije o Istri Igora Zirojevića i Silvia Forze, a u 19h Dario Marušić i Milan Rakovac za kraj Sajma pripremaju iznenađenje pod nazivom Rex blues.

* * *

Posebno zadovoljstvo, osim razgledavanja Sajma, bio mi je posjet glavnoj gradskoj knjižnici, smještenoj na tri nivoa, koja je izuzetno dobro organizirana i ima sve popratne sadržaje čak i za najzahtjevnije korisnike svih uzrasta.

Na dječjem odjelu upoznala vrlo susretljive i drage knjižničarke i dobila uvid u čitanost mojih knjiga s kojim mogu itekako biti zadovoljna.

Hvala mojim dragim mladim Puljanima. Čitajte me i dalje! Računajte da ću uvijek vrlo rado ponovo doći do vas.
S.S.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.