Kolumne

petak, 25. studenoga 2016.

Silvija Šesto u Peperu


Ovaj tjedan, 22.11.2016. (utorak), ugostili smo književnicu Silviju Šesto u klubu Peper, Ilica 5, Zagreb. Voditelj programa bio je Vedran Smolec, urednik časopisa za književnost „Kvaka“, te je u ležernom razgovoru Silviji postavio pitanja o njenom dosadašnjem radu ne samo kao književnice već i kao predsjednice Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Razgovaralo se o nagradama koje daje Društvo kao i o nagradama i pohvalama koje su osvojili književnici, članovi.

Susretu su prisustvovali mnogi članovi HDKD, prijatelji i ljubitelji Silvijine pisane riječi.

Silvija je, kao i uvijek, rado odgovorila na sva pitanja pritom skrenuvši pažnju prisutnih na trenutne probleme domaće književne scene, na hiperprodukciju trilogija mladih, neiskusnih, neafirmiranih i samouvjerenih autora koji od svojih knjiga očekuju čudo i trenutnu popularnost. Suviše je trendovske, ponavljajuće tematike kojom se bave, premalo originalnosti a prisutna je kod mnogih, na žalost, slaba pismenost i nedostatak općeg znanja i znanja o temama o kojima pišu.

Jednako tako razgovaralo se o problemima koje književnici za djecu i mlade, a posebice Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, koje kao institucija. ima u odnosu na neke druge Udruge te o odnosu institucija koje bi trebale rad Udruge podržavati daleko više nego što se to do sada radilo. Sredstva kojima Društvo raspolaže sigurno nisu dostatna za njegov normalan rad.

Posebna pozornost dana je poeziji Silvije Šesto i njenim zbirkama Uličarke iz ormara, Fućkam k'o frajer, i Prvo izdanje pjesama iz Froplandije, iz kojih nam je po svom izboru čitala poeziju na zadovoljstvo publike koja nije oklijevala aplauzom pokazati svoje odobravanje.

Silvija, uglavnom, ne piše rimovanu poeziju. Njeni stihovi su slike trenutka, mjesta i ljudi, zabilježene su da se ne zaborave što im daje posebnu snagu autentičnosti. Valja spomenuti i originalnost naslova, ne samo njenih knjiga za djecu već i knjiga poezije. Naslovi su birani s razlogom i predumišljajem.

Zahvaljujemo Silviji Šesto i svim gostima na ugodnom druženju.


  Autor fotografija: Ana Šesto

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.