Kolumne

srijeda, 30. studenoga 2016.

Dragana Latinović | Kruno Šafranić: Dejan Dobrinić i čudnovati puteljak - Puteljkovi prijatelji


Osvrt čitateljice

Čitatelj ove knjige nakon što otvori prvu stranu biva uvučen u priču i postaje jedan od Puteljkovih prijatelja. Tko su to Puteljkovi prijatelji? Čudnovata družina predstavlja otkriće godine fantasy književne scene. Spojiti nespojivo, je recepat kojim se autor Kruno Šafranić poslužio prilikom pisanja prvog dijela trilogije. Čudnovato je epitet kojim se cjelokupna knjiga može opisati u jednoj riječi. Kao novi okus sladoleda ili čokolade knjiga nam daje taj it okus ove zime. Čitalački hit u najavi. Kvalitet izrade knjige je neupitan, originalna naslovnica i čudnovata priča su ono što ovu knjigu odvaja od ostalih.

Radnja romana počinje 1986. godine, tada dolazi do sudara svjetova kada čarobnica Joanna tek rođeno dijete zamjeni drugim. Indirektno ona postaje glavni krivac svih događanja koji će uslijediti kasnije, jer problemi nastaju kada se sudare različiti svjetovi.

Sedamnaest godina kasnije upoznajemo Dejana Dobrinića mladića koji kreće na put u Gusakovec selo u Zagorskoj županiji. Nimalo ne sluteći da je napravio prvi korak u avanturi svoga života. Dolaskom u selo Dejan ubrzo shvaća da se dešava nešto čudno. Razjareni čopor vukova, nestanak struje i buđenje u čudnovatoj šumi ne slute na dobro. On biva prepušten na milost dobrih ljudi koji su mu putokaz na njegovom putu ka svom selu.

Zavejani snježni predio, bajkovitost trenutka su ono što je ovu priču čini čudnovatom. Upoznavši puteljkovu vilu i Tajanu, Dejan saznaje da se nalazi na Čarobnom puteljku, i da je on odabran da se suprotstavi zlom čarobnjaku Kameno Zalin Rjeinu. Uz malu pomoć čarolije, čarobnih kugla i sjemenki Tajana i Dejan kreću u čudnovatu avanturu. Držeći se puteljka, oni stiču prijatelje koji se pridružuju njihovoj družini. Nisu to svakako uvijek hrabri junaci, već pomalo plašljivi kao Slikar, stariji bračni par, patuljak, zmaj simpatičnog imena Smećko, orao i drugi puteljkovi prijatelji, svakako čine interesantnu galeriju likova ovog fantasy romana.

Čudnovati puteljak nije onakvim kakav se čini, pun opasnosti, pred naše junake stavlja nebrojene izazove, pregršt borbe sa Vodenim ljudima, idilične predjele koji kriju opasnost, i prijatelje koji to nisu.

Prvi dio trilogije svakako pravi dobar uvod u samu priču. Autor romana je uspio da stvori prepoznatljive likove, interesantan čarobni svijet isprepleten s realnošću. Čarobna zimska bajka svojom čudnovatošću nas poziva da se uputimo zajedno sa junacima u životnu avanturu od koje zastaje dah.

Šta je to što ovu knjigu čini drugačijom od drugih, to je svakako autentičnost likova, interesantna radnja i šaljivi dijalozi. To je definitivno najbolji recepat da autor zainteresuje čitatelje u iščekivanju drugog dijela.

Iskrene preporuke!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.