Kolumne

subota, 29. listopada 2016.

Sonja Smolec | Camilla Läckberg: Skriveno dijete


Roman Skriveno dijete definitivno je daleko više od klasičnog krimića kakav bi mogli, možda, očekivati. Mješavina je to klasičnog krimića i događaja iz Drugog svjetskog rata koji su ostavili neizbrisive posljedice na današnje generacije.

Camilla Läckberg spada u mlađu generaciju skandinavskih pisaca koja svojim načinom pisanja čitateljima definitivno donosi književnu svježinu o čemu svjedoče i brojne osvojene nagrade. Camilla  nije od onih koji samo pričaju - ona pokazuje. Mora joj se odati priznanje ne samo kao izvrsnom pisci već i psihoanalitičaru. Bilo da se radi o načinu na koji utječe na čitatelja, bilo da se radi o toma kako "obrađuje" svoje likove.

Što sve može prouzročiti jedno jedino pitanje: Znadete li možda, kakva je ovo medalja?

Camilla je književnica koja vrlo vješto svoju radnju s lakoćom iz sadašnjosti premješta u vrijeme Drugog svjetskog rata. Kako su ljudi u Švedskoj taj rat doživjeli? Je li bilo nekih razlika između njih i ostalih europskih zemalja?

Da, svakako, razlike su bile postavljene već samim time što je Švedska svojim geografskim položajem imala određene prednosti, a osim toga, sve vrijeme je ostala neutralna. Bila je to, iskreno, neobična neutralnost o kojoj se nakon Drugog svjetskog rata podosta raspravljalo. Dok su sve ostale zemlje bile uslijed ratnog vihora, Švedska je trgovala s obje strane, razvijala svoju trgovinu, industriju i ribarstvo. da bi već pred sam kraj bila više priklonjena nacističkoj Njemačkoj. Takav stav njihove vlade ne znači da je bio i stav većine njenih stanovnika.

Načina na koji se sudbina može poigrati ljudskim životima ima bezbroj. I kad ste pomislili da teško da ima nečeg novog, bili ste – u pravu. Stvar je samo gdje i  kada će se nešto desiti i na koji način.

Vrlo često je u pozadini priče ljubav. Velika, Jedina. Doživotna. Tako je i ovdje. Ljubav koja je uništila ne samo njene aktere već se zavukla u škrinju uspomena da kao zao duh izviri i počinje na svoj način „prozivati“ sve one koji su na bilo koji način bili uključeni u određene događaje.

Niti jednog trenutka nas ne ostavlja ravnodušnima.
Vraćajući se radnjom u sadašnje vrijeme, autorica nas upoznaje s nekoliko obitelji. Ono što je očito je da niti jedna od njih nije bez briga i problema. Sve su ispremiješane, bilo prijateljskim ili rodbinskim vezama, ili je oboje u pitanju. Svakodnevni život po sistemu – moja djeca, tvoja djeca, naša djeca... Moj bivši, tvoja bivša, vrlo je složen, i kao svuda i uvijek najviše stradaju djeca.
Složenost radnje romana je unatoč tome izvrsno izbalansirana.

Odnos suprug - supruga izvrsno je psihološki obrađen. Autorica bez ustručavanja svojim likovima daje prave, životne osobine. Piše o svim oblicima sukoba u koje dolaze, piše o njihovim ljubavima, problemima majčinstva. Uz sve to dodaje, na pravo mjesto i u pravo vrijeme, prema potrebi, odmjerene doze sarkazma i humora.

Kad se u sve to umiješa problem prošlosti koja počinje iz prošlosti „curiti“ u sadašnjost, počinju se dešavati i ubojstva i smrti. Na prvi pogled – nepovezana, no glavni lik, spisateljica Erica Falck, koja je zapravo sve što se desilo i započela, ne namjerno, već tek s jednim pitanjem, i njen suprug, lokalni policajac, budu prisiljeni, što svojom voljom, što stjecajem okolnosti, povezati činjenice i doći do rješenje zagonetke koja je povezala dva, gotovo nepoveziva životna razdoblja u centru čega se nalazi njena pokojna majka i njeni dnevnici koji Erici – nisu otkrili ništa.

Gotovo do treće četvrtine romana čitatelj neće njegov naslov moći povezati s ničim. Ali, tada...

Kroz ovaj se roman upoznajemo i sa suvremenim političkim i krajnje desničarskim grupacijama Švedske, s nacionalizmom, problemom migranata, jednako s onima koji "sada" useljavaju u Švedsku, kao i onih koji su u Švedskoj rođeni, čiji su preci doselili u "neka druga vremena",  njih pojedinci, skloni ekstremizmu i sada gledaju kao "višak" društva samo zato jer imaju za nijansu tamniju kožu ili tamnu kosu i oči. Podsjeća li vas to na nešto?

Moje preporuke

Naklada: V.B.Z

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.