Kolumne

nedjelja, 14. kolovoza 2016.

Zamjenski pisac ili Ghostwriter


Zamjenski pisac je osoba koju je unajmio autor knjige, rukopisa, scenarija, govora, članaka, bloga, priče, izvješća, dokumenta, ili drugih tekstova koji se službeno bilježe na ime druge osobe.

Zamjenski pisac može imati različite stupnjeve sudjelovanja u proizvodnji gotovog rada. Neki su angažirani kako bi uredili ili očistiti grubi nacrt ili djelomično dovršen posao, dok su ostali angažirani na pisanje na temelju nacrta za koji je zaslužan autor. Za neke projekte, poput stvaranja autobiografija za poznate osobe, zamjenski pisac će učiniti znatnu količinu istraživanja.

Zamjenski pisac također može biti angažiran za pisanje fikcije u stilu postojećeg autora, te se često koristi kao način povećanja broja knjiga koje je objavio popularni autor.

Zamjenski pisac će često provesti razdoblje od nekoliko mjeseci do godine dana istraživanja, pisanje i uređivanja dokumentarne literature (pisanje koje se temelji na činjenicama, stvarnim događajima stvarnih ljudi, kao što su biografije,  povijesti, stručni priručnici i sl.). i fikcija, i to radi za klijenta, a za svoj posao su plaćeni, bilo po stranici, za svaku riječ ili po ukupnom broju riječi, te dobivaju ravnopravnu naknadu, postotak tantijema od prodaje, ili prema dogovoru.

Zamjenski pisac je ponekad priznat od strane autora ili izdavača za svoj rad, pod eufemističnim nazivom "istraživač" ili "asistent", ali često nije nigdje niti spomenut.

Pojmovnik

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.