Kolumne

četvrtak, 9. lipnja 2016.

Jelena Hrvoj | Cody McFadyen: Lice smrti


Kako krenuti ispočetka kada vam je iz života istrgnuto ono što najviše volite? I kako naposljetku istrgnuti ono istrgnuto, te zamijeniti novom nadom u svijetu nepojmljive okrutnosti?

-Tijelo stari i vene i umire. I duša može starjeti. Šestogodišnjak može postati šezdesetogodišnjak u jednom otkucaju srca. Za razliku od tijela, duša može preokrenuti taj proces, i postati, možda ne opet mlada-ali vitalna. Živa.-

Drugi roman Codya McFadyena o FBI agentici Smoky Barrett pod nazivom „Lice smrti“ je ujedno i moj favorit. Briljantan triler, nevjerojatno zarazan i vješto isprepleten u 465. str. napetog teksta.

Smoky Barrett preslaguje život nakon smrti supruga Matta, kćeri Alexe i najbolje prijateljice Annie. Ona i Bonnie Annieina kći, Smokyino kumče koju posvaja nakon Annieinog ubojstva, nastoje zajedno pronaći način kako zacijeljeti duševne rane koje su obje zadobile u proteklih godinu dana. Bonnie ne govori otkako je tri dana provela vezana uz tijelo mrtve majke, a Smoky dobije ponudu unaprjeđenja koja bi za nju i Bonnie značila mirniji i stabilniji život. No sve se mijenja kada Smoky zaprimi poziv sa poprišta trostrukog ubojstva. Šesnaestogodišnja djevojka Sarah prijeti samoubojstvom i zahtjeva susret sa samom Smoky.

-„Dušo,ja sam. Smoky Barrett. Rekli su da si me tražila i došla sam ovamo što sam brže mogla. Možeš li razgovarati sa mnom?“ Ne odgovara, ali barem me i dalje gleda. Želim to. Ne želim da te oči počnu lutati, da se sjete leševa na krevetu.-

Sarah vidi posljednju nadu u Smoky Barrett, te joj ispriča kako Stranac ubija sve koje voli, te kako su ubojstva započela kada je imala tek šest godina. Posljednje ubojstvo izvršeno je ovdje i sada, kada je Sranac ubio njezinu udomiteljsku obitelj. Nitko joj ne vjeruje, do ovog trenutka. Tko je Stranac? Zašto je odabrao Sarah? I kako će se slučaj još jednom duboko urezati u život Smoky Barrett?

-„Mislim da ista mahnita ludost leži u svima njima, latentna i čeka da procvate. Uz dovoljno stresa, oživjet će.“Uzdahnuo je. „Ono što želim reći, Smoky:pripazi se lakog etiketiranja čudovišta. Ovdje ne postoje pravila, samo smjernice.“-

Ovo je još jedan kvalitetno napisan roman kojeg ćete teško ispuštati iz ruku. Pitanje koje se meni nametnulo dok sam čitala roman bilo je: Koliko je tragedije potrebno prije nego li počnemo vjerovati da zlo uistinu ima tisuću lica? U romanu „Lice smrti“ susrećemo se sa još jednim genijalnim i izopačenim serijskim ubojicom čiji ćete identitet teško prepoznati do samog kraja. Prepoznatljiv stil pisanja Codya McFadyena, po mojem skromnom mišljenju, leži upravo  tome da do samog kraja nitko i svatko može biti izopačeni počinitelj. Ocjena za ovaj roman je čista petica.

Naklada: Znanje d.o.o.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.