Kolumne

petak, 29. travnja 2016.

Gordana Maloseja | John Williams: Stoner

John Williams: Stoner

Jako mi je teško napisati nešto o ovom, nema sumnje, prekrasnom romanu. Rekla bih da je to priča kako ti splet povijesnih trenutaka, okolnosti u kojima si rođen, loših odluka, inercija u životu i još mnogo okolnosti može upropastiti život. Ali Stoner, a i sam autor kaže, da je u stvari imao prekrasan život. Kada bih se upustila u tumačenje ispao bi cijeli roman od osvrta, pa ću citirati samog autora.

“Za mene je on pravi junak. Mnogi koji su pročitali roman misle da mu je život bio tužan i loš. Ja mislim da mu je život bio jako dobar. Bez imalo dvojbe, bolji no većini ljudi. Radio je ono što je želio raditi, gajio osjećaje prema onome što radi, vjerovao da je posao koji obavlja važan. Svjedočio je vrijednostima koje su važne... ...”

“.... Čovjek nikad ne zna koje će sve rezultate požnjeti ono što radi. Mislim da se sve svodi na ono što sam pokušao izraziti u Stoneru. Važno je nastaviti tradiciju, jer tradicija je civilizacija.”
I još malo citata s korica:

“Stoner Johna Williamsa nešto je još rjeđe od velikog romana – to je savršen roman, ispričan tako dobro i napisan tako lijepo, toliko dirljiv da vam oduzima dah.” - The New York Times Book Review
“Predivna, tužna, neizmjerno uvjerljiva priča o jednome ljudskom životu... Bestseler najplemenitije vrste – onaj koji su gotovo u potpunosti stvorile preporuke čitatelja.” - Ian McEwan

Ili kako je to vrlo jednostavnim rječnikom rekao Tom Hanks: “To je jednostavno roman o tipu koji ode na fakultet i postane predavač. Ali ujedno i jedna od najnevjerojatnijih knjiga na koje ćete ikada naići.”

Moja velika preporuka i čista 5.

1 komentar :

Unknown kaže...

Preporuka za čitanje, svakako i pohvala prevoditeljici. Izvrsno je obavila posao :)

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.