Kolumne

petak, 29. travnja 2016.

Bez sredstava za BOOktigu, obljetnicu Ivana Paulette…

http://data.glasistre.hr/sites/default/files/imagecache/vijest/GO03178777.jpg


Nakon što je Ministarstvo kulture objavilo popis odobrenih književnih manifestacija, odnosno iznosa koji je odobren za pojedine manifestacije i popis odbijenih, (gotovo) nitko od istarskih ustanova, društava i udruga koje organiziraju programe u kulturi ne može biti (previše) zadovoljan.

Dobitnici i gubitnici

Primjera radi, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri je dobila ove godine sveukupno 215 tisuća kuna, čime je najveći dobitnik u kategoriji književnih manifestacija na popisu Ministarstva, no treba napomenuti da je taj iznos i više nego dvostruko manji nego prošle godine, kada je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri za iste programe dobila 590 tisuća kuna. Ovogodišnja potpora podijeljena je na:  Sajam knjige u Istri s 150 tisuća kuna, Festival dječje knjige Monte Librić s 40 tisuća kuna i Pustolovno ljeto s Monte Librićem 25 tisuća kuna. Za usporedbu: lani je samo Sajam knjige dobio 500 tisuća kuna, Monte Librić 60 tisuća, a njegovo Pustolovno ljeto 30 tisuća.

Istarskim programima dodijeljeno je ukupno 297 tisuća kuna, od ukupno 3,2 milijuna na razini cijele države koja su dodijeljena za 185 programa. Na popisu odbijenih je ukupno 88 programa. Lani je financirano manje programa, njih 159, a dobili su više sredstava - 3.891.748,00 kuna. Prošle je godine odbijeno 77 programa.

Ništa za 70. obljetnicu Ivana Paulette

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika dobio je 20 tisuća kuna za Pulske dane eseja (što je dvostruko više u odnosu na prošlogodišnjih deset). Sfera - Društvo za znanstvenu fantastiku za 38. dane znanstvene fantastike Sferakon dobilo je deset tisuća kuna.

Gradskoj knjižnici Poreč pripalo je sedam tisuća kuna za manifestaciju Verši na šterni, a Gradskoj knjižnici Umag deset tisuća za Forum Tomizza (prošle godine 15 tisuća). Isto toliko dobilo je rovinjsko Pučko otvoreno učilište za Dane Antuna Šoljana.  Udruga "Mirko Kovač" dobila je 20 tisuća kuna za dane posvećene Mirku Kovaču, koji se održavaju u Rovinju, ali su odbijena sredstva za nagradu "Mirko Kovač".

Općina Grožnjan dobila je pet tisuća kuna za manifestaciju Šumski pjesnici. Napomenimo i da je prošle godine ta manifestacija bila među odbijenim programima.

Na popisu odbijenih su programi Istarskog ogranka DHK-a, i to pjesnički susret Badavca i pjesnička manifestacija Kod Marula (kao i prošle godine), program rovinjske knjižnice "Pisac u prolazu". Porečkoj gradskoj knjižnici odbijene su manifestacija BOOKtiga i nagrada koja se dodjeljuje u sastavu ove manifestacije.

Društvo hrvatskih pisaca nije dobilo sredstva za 70. obljetnicu Ivana Paulette, kao što nisu dobili sredstva ni za obljetnicu Rade Šerbedžije ili Daše Drndić. Među odbijenima je i ližnjanska udruga  Zvona i Nari, odnosno programi ovog književnog svratišta. Zvona i Nari za svoje programe nisu niti lani dobili sredstva. (V. BEGIĆ)

Izvor podataka, korišteno s ovlaštenjem: Glas Istre

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.