Kolumne

nedjelja, 16. lipnja 2024.

Uspješno završen 23. Festival europske kratke priče

Od 5. do 9. lipnja u Zagrebu i Zadru održan je 23. Festival europske kratke priče, čija je ovogodišnja tema bila “Novi vjetrovi”. Festival je privukao mnoge ljubitelje književnosti, pružajući bogat književno-glazbeni program tijekom pet dana. 

 

Otvorenje u Zagrebu

 

Festival je otvoren 5. lipnja u zagrebačkom kazalištu Gavella, gdje je njemački pisac Ingo Schulze predstavio svoj roman “Čestiti ubojice”. Njegov roman istražuje uzroke polarizacije društva i njezine posljedice, pružajući dubok uvid u transformacije koje su se dogodile nakon pada Berlinskog zida. O tome koliko se povijest ponavlja i možemo li iz nje išta naučiti s Ingom Schulzeom razgovarao je Andrija Škare u prepunoj auli kazališta Gavella.

 

Razgovori s autorima u Knjižari Fraktura

 

U četvrtak 6. lipnja u Knjižari Fraktura Patricija Horvat razgovarala je s irskom spisateljicom Nualom O’Connor. O’Connor, koja dolazi iz Dublina, autorica je nekoliko hvaljenih romana, a njezin posljednji rad “Nora”, objavljen u nakladi OceanMora (u prijevodu Mije Pervan), fikcionalna je biografija Nore Joyce, supruge Jamesa Joycea, koja je ostala zapamćenom kao "najvažnija muza irske književnosti".

 

Roman Simić zatim je razgovarao s Héctorom Abadom Faciolinceom, jednim od najpoznatijih kolumbijskih pisaca današnjice. Faciolince dolazi iz Medellína i poznat je po svojim književnim djelima koja često istražuju osobne i društvene teme. Njegova nova knjiga “Zaborav koji ćemo biti” memoarska je proza nedavno objavljena u izdanju nakladničke kuće Petrine knjige.

 

Književna čitanja

 

Četvrtak navečer obilježila su književna čitanja u Vintage Industrial Baru. Publika je uživala u radovima Chloe Aridjis, meksičko-američke spisateljice poznate po romanu “Knjiga oblaka” objavljenom u Profilu, Nuale O’Connor te domaćih autora Mladena Blaževića i Luke Ostojića

 

Program “Kratkiši”

 

U petak 7. lipnja u kazalištu Gavella održan je program “Kratkiši”, u kojem autori čitaju svoje vrlo kratke proze, a ovaj je put ta čast pripala je zanimljivom kvartetu: ilustratorici i spisateljici Klasji Habjan, glazbenici i dramaturginji Nini Bajsić te spisateljima Vidu Bariću i Edi Popoviću, koji su pod moderatorskim palicama Romana Simića i Ivana Jozića oduševili sve prisutne.

 

Festival u Zadru

 

Istog dana zadarski dio Festivala otvoren je plesnim nastupom Zadarskog plesnog ansambla, nadahnutog filmom “Female Human Animal”. Chloe Aridjis, koja je napisala scenarij za film i glumila u njemu, razgovarala je s našom poznatom kvizašicom Moranom Zibar. Večer su završili čitanjem Hassan Blasim, irački pisac poznat po knjizi “Irački Krist”, domaće kratkopričaške snage Aleksandra Filipović i Mladen Blažević te dinamičan zadarski duo Želimir Periš i Roberto Vodanović Čopor.

 

Predstavljanje zbirke priča i završna čitanja

 

U subotu 8. lipnja Sven Popović predstavio je novu zbirku priča Senka Karuze, a večernje čitanje uključivalo je nastupe Lidije Deduš, Nuale O’Connor, Sare Kopeczky i Héctora Abada Faciolincea

 

Završna večer

 

Festival je zatvoren 9. lipnja u zagrebačkom Vintage Industrial Baru uz čitanja Lidije Deduš, Luce Kozine, Zorana Ferića i Hassana Blasima. Večer je završila razgovorom i akustičnim koncertom nove glazbene zvijezde, energičnog Antuna IDEM-a, pružajući publici još jedno nezaboravno glazbeno-literarno iskustvo.

 

23. Festival europske kratke priče uspješno je završen, ponovno napunivši mnogobrojne prostore kulture u Zagrebu i Zadru te oduševivši mnogobrojnu publiku, ljubitelja kratke priče i dobre literature. 

 

Zahvaljujemo svim partnerima i publici vidimo se dogodine!

 

23. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Goethe-Institutom, Tradukijem, Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, Literature Ireland te svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – GDK Gavella, Vintage Industrial Bar, Knjižara Fraktura, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sveučilište u Zadru i Kazalište lutaka Zadar.

 

Više saznajte na stranicama društvenih mreža festivala: na Facebooku i Instagramu te na službenoj web-stranici https://europeanshortstory.org/

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.