Kolumne

utorak, 7. svibnja 2024.

HENA com | Oriana Ramunno: Dječak koji je crtao sjene

Oriana Ramunno: Dječak koji je crtao sjene

„Roman koji nadilazi kriminalistički žanr …“
London Times

Snježni je Božić 1943. U Auschwitzu, u Bloku 10, koji izgleda mračnije nego ikad, židovski dječak Gioele pronalazi tijelo nacističkog liječnika Sigismunda Brauna, bliskog Mengeleova suradnika. Kriminalna policija iz Berlina šalje najboljeg istražitelja, Huga Fishera, da riješi ovu neobjašnjivu smrt. No Hugo ima i vlastitu tajnu – boluje od degenerativne bolesti i ovisan je o morfiju. Jedini način da uspije u karijeri i preživi jest da pruži podršku Reichu i sakrije svoje stanje. U zloglasnu se logoru Hugo suočava ne samo s kompleksnim ubojstvom i mnoštvom intriga, već i s istinom o Konačnom rješenju. Na tom mjestu smrti i užasa on će u ključnom trenutku biti pred izazovom – čiji život spasiti…

Oriana Ramunno inspiraciju za Dječaka koji je crtao sjene pronašla je u prošlosti vlastite obitelji. Riječ je o uzbudljivoj priči s mračnim zapletima i živopisnim likovima, smještenima u koncentracijski logor tijekom božićnog tjedna 1943. Priču nosi nezaboravni detektiv Hugo Fisher, koji je istodobno fizički nesavršen i potpuno fascinantan, stoga ne čudi što se uspjeh ovog povijesnog trilera prelio i preko granica Italije.

Oriana Ramunno (Melfi, 1980.) talijanska je spisateljica. Nakon niza nagrađenih kriminalističkih novela i kratkih priča objavljenih u raznim časopisima, posvetila se pisanju svog prvog trilera Dječak koji je crtao sjene, nadahnuta pričom njezina ujaka, bivšeg zatočenika koncentracijskog logora Flossenbürg. Knjigu je posvetila njemu, opisavši je kao „posljednji čin ljubavi na dugu putovanju“. Živi u Berlinu sa suprugom i troje djece.


Nakladnik: Hena com

Beletristika: strana

Urednica: Nermina Husković

Prevela s talijanskog Hana Klak Ustolin

Godina izdanja: svibanj 2024. 

ISBN:  978-953-259-473-7

Broj stranica: 304

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.