Kolumne

srijeda, 6. ožujka 2024.

Ivan Katić | Voda


Priča je jednostavna: čim se spomene voda, pojave mi se slike.

U ličkoj vukojebini baka Boja išla je prva. S vučijom na leđima i ljeskovim štapom u ruci, a mi unuci za njom k’o pačići. Štapom je lupkala po zemlji da preplaši zmije. Do bunara je bilo desetak minuta hoda. Vrućina, zvizdan upekao. Na malom proplanku smjestio se bunar dubok desetak metara s ozidanom kamenom ogradom. Voda se s Plješivice nevidljivim kanalima spuštala do bunara i nikad nije presušila. Baka je stavila vučiju do zida i polako spustila kantu na površinu vode. Onda je energičnim pokretom ruke okrenula posudu i zahvatila vodu. Dugo mi je trebalo da naučim taj zahvat. Morala je ponoviti nekoliko puta da bi napunila vučiju. Kad je bila gotova, čepom od kukuruznog klipa omotanog krpom zatvorila je rupu. Zatim je izvadila kantu s vodom i dala nama da se napijemo. Jedan po jedan smo naginjali kantu i pili. Samo je Dragan cijelu glavu uvukao u nju i sav se smočio. Baka mu je stalno govorila beno jedna. Voda je bila studena i zubi su trnuli. Imala je okus zdravlja. Zatim se zaprtila vučijom i krenula natrag. Mi smo trčali ispred nje uz njeno obavezno ne silazite s puta. Selo je pusto. Bunar se više ne koristi i iz njegove dubine čuje se kreket žaba. Makar nešto.

Babi Mili u dalmatinskoj pripizdini voda je bila udaljena tačno šesnaest koraka. Toliko joj je trebalo da je u kanti donese u kuću i prelije u demižane. Česma je bila u obliku kapelice na čijem je vrhu ispisana godina otvaranja: 1938. Pored nje je bio malen bazen u koji se slijevala voda, a iz kojeg su se pojile koze, magarci, psi, mačke i kokoši. Nikad nisam doznao kako se voda spustila niz vrleti visokog Biokova. I ovdje je voda bila studena s okusom zdravlja, trnuli su zubi. Kad bi čula da neka životinja brzo trči kroz kamenitu ulicu, baba je dohvaćala metlu i trčala k česmi da ubije zmiju uz povik sad si moja. Selo ja sad napušteno, a česma zatvorena metalnim čepom. I da nije nema je tko piti.

Reče mi unuk ovih dana: Znaš, dida, ova voda iz špine ima čudan okus kao kad sam bio u bolnici na operaciji krajnika. Stavi mi malo cedevite da se mogu napiti.



Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.