Kolumne

ponedjeljak, 20. studenoga 2023.

Za „Afriku“ na francuskom jeziku Tomislavu M. Bilosniću diploma i grb Prix d'excellence

Tmislav Marijan Bilosnić u LyonuFrancusko-rumunjska nagrada
Prix d'Excellence
Na internacionalnom festivalu poezije u Dijonu, u Francuskoj, hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić za svoju zbirku pjesama „Afrika“ u prijevodu na francuski jezik dobio je prestižno priznanje  Diplomu i grb Prix d'Excellence. 

U obrazloženju stoji da se Bilosniću nagrada dodjeljuje za njegovu pjesničku knjigu, kao i za dugogodišnju suradnju s međunarodnim časopisom Horizon Littéraire Contenporain koja služi hrvatsko-francusko-rumunjskim kulturnim vezama. Tako ovo priznanje dolazi, kako sa strane Festivala poezije u Dijonu u Francuskoj, tako i od izdavača u Rumunjskoj, koji objavljuje pjesnička djela iz cijeloga svijeta, a koji je do sad objavio sedam Bilosnićevih zbirki pjesama.   

Naslovna Bilosnic, Afrique

Naime, Bilosnićeva zbirka pjesama „Afrika“ na francuskom jeziku u prijevodu poznate francuske pjesnikinje Noëlle Arnoult objavljena je početkom lipnja 2023. godine u Rumunjskoj u izdanju Biblioteke Universalis međunarodnog višejezičnog časopisa Orizont Literar Contemporan, kojeg uređuje poznati rumunjski književnik, prevoditelj i urednik Daniel Dragomirescu.

Bilosnićeva „Afrika“, inače, do ovog francuskog izdanja prethodno je objavljena na španjolskom, engleskom, rumunjskom i albanskom jeziku, i doživjela je iznimnu međunarodnu književno kritičku recepciju, a za nju je dobio i dvije ugledne književne nagrade – Nagradu „Fra Martin Nedić“ (Tolisa) i Nagradu  „Vlado Puljić“ (Mostar).

Nagrada je Bilosniću dodijeljena još u listopadu 2023. godine, ali zbog njegovih drugih međunarodnih obveza uručena mu je ovih dana. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.