Kolumne

četvrtak, 9. studenoga 2023.

Sjećanje na Tina 2023.

 


Poštovani/na,

pozivamo Vas na tradicionalni program Teatra poezije "Sjećanje na Tina" kojim obilježavamo 68. godišnjicu smrti velikog pjesnika Tina Ujevića u nedjelju, 12. studenoga 2023. u 11 sati u prostoru bivše Tinove gostionica Blato, Gundulićeva 18 (danas La Riseria).
Sudjeluju: Rade Šerbedžija, Sara Renar, Filip VidovićMonika Herceg, Irena Šekez Sestrić i Goran Matović, autor i voditelj događanja

U scenskom kolažu Sjećanje na Tina umjetnici rekapituliraju potresnu dramu velikog pjesnika, boema i lutalice. Kroz fragmente iz Ujevićeva opusa umjetnici različitih generacija i poetika otvaraju novi živi dijalog s kolosalnim pjesnikom. Tinova gostionica pruža sjajan okvir za novi susret s pjesnikom čiji nas magični govor osvaja i zavodi. Prema riječima Gorana Matović, autora Sjećanja na Tina:

Gostionica Blato (Tip-Top) ušla je u memoriju grada najviše kao prostor u koji je zalazio (od 1940. do 1955. godine) Tin Ujević, najveći pjesnik hrvatskoga jezika. Dok je u gostionici boravio Tin, to je bilo stanište njegova veličanstvenog duha. KRISTALNA KOCKA VEDRINE. Bila je osobita povlastica približiti se Tinu. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje „za vratima gostionice“ ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi.

Gdje god bi se pomicao, otvarali su se svjetovi i događao teatar: nezaboravni Tinov teatar. „Sjećanje na Tina“ obnavlja se, uz sudjelovanje brojnih umjetnika, svake godine na dan smrti velikog pjesnika, pa će to i ove godine biti događaj bez kojega je Zagreb nezamisliv.


Radujemo se ponovnom susretu s Vama,

Vaš Teatar poezije

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.