Kolumne

subota, 7. listopada 2023.

Nobelovu nagradu za književnost 2023. dobio je norveški pisac Jon Olav Fosse

 
Foto: Jarle Vines.
Jon Olav Fosse (izgovara se [ˈjʊn ˈfɔssɛ]) (rođen 29. rujna 1959.) norveški je pisac, prevoditelj i dramatičar. Godine 2023. dobio je Nobelovu nagradu za književnost "za svoje inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom".

Fosseovo djelo obuhvaća više od sedamdeset romana, pjesama, knjiga za djecu, eseja i kazališnih komada, koji su prevedeni na više od pedeset jezika. Najizvođeniji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena, a trenutno — s produkcijama prikazanim na više od tisuću pozornica diljem svijeta — Fosse je jedan od najizvođenijih suvremenih dramatičara u svijetu. Njegove minimalističke i duboko introspektivne drame, s jezikom koji često graniči s lirskom prozom i poezijom, zapaženo je da predstavljaju moderan nastavak dramske tradicije koju je uspostavio Henrik Ibsen u 19. stoljeću. Fosseov rad često se stavlja unutar tradicije postdramskog kazališta. 

"Njegov obiman opus napisan na novonorveškom jeziku sastoji se od drama, romana, poezije, eseje, dječje književnosti i prijevoda. Premda je jedan od najizvođenijih svjetskih dramatičara, u posljednje se vrijeme prepoznaje i njegova proza', poručili su iz Švedske akademije."
Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.