Kolumne

petak, 6. listopada 2023.

Marina Mađarević, autorica romana "Onaj koji otvara vrata", ovogodišnja je pobjednica nagrade Artefakt

 
Marina Mađarević, autorica romana "Onaj koji otvara vrata", ovogodišnja je pobjednica nagrade Artefakt u kategoriji dugačke forme, dodijeljene od strane udruge Treći zmaj. Nagrada je uručena pobjednicima u sklopu manifestacije Rikon, 30.9.2023. godine u Rijeci. Riječ je o romanu povijesne fikcije, čija je radnja smještena u dvije vremenske linije; sadašnjosti i perioda drugog svjetskog rata. 

"Roman je spoj današnjice i nekih minulih vremena, spoj fantastike i ljubavi, povijesti i fikcije. Prati dvojicu likova iz različitih razdoblja, Ferdinanda i Nikolu, čiji su životi protkani nekim poteškoćama koje donosi vrijeme u kojemu žive. Roman je nastao slučajno, inspiriran jednim starim grobom viđenim na virovitičkom groblju, a motiviran velikom potrebom da se jedan produkt ljudske mašte iznese na svjetlo dana." navodi Mađarević. 

Nagrada Artefakt ove se godine dodjeljivala u čak devet kategorija, a na pitanje što za nju predstavlja ova vrijedna nagrada, Mađarević odgovara:


"Ova nagrada veliko je iznenađenje, ali i izuzetna potvrda da je napisani roman vrijedan čitanja i promišljanja. Ogroman je to poticaj na daljnje pisanje i nastavak stvaranja priča, ali i pobjeda za djevojku iz malog mjesta. Raduje me što je objavljen u jednoj žanrovskoj izdavačkoj kući, Nakladi Cranium." 


Roman "Onaj koji otvara vrata" treće je objavljeno djelo mlade autorice, a prvo namijenjeno odrasloj publici. Osim ovog romana, Mađarević potpisuje dva romana za djecu i mlade, "Zašto sveti Lovro plače", te "Noć knjige: nemoguće i svemoguće". 


"Voljela bih nastaviti pisati i za odrasle i za mlade. Ako Bog da dovoljno vremena (jer ideja ne manjka), možda se u budućnosti moje ime ponovno pronađe na nekim koricama romana. Ako se to i ne dogodi, svejedno sam zadovoljna što sam imala priliku biti autoricom triju romana."


Uredništvo časopisa za književnost Kvaka čestita svim dobitnicima nagrade Artefakt.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.