Kolumne

ponedjeljak, 25. rujna 2023.

Književni susret s Gordanom Buricom | "Biti otočka autorica"

 

Događaj organizira Gradska knjiznica Marka Marulica Split

Knjižnica Trstenik

Pozivamo vas na književno poslijepodne u Knjižnici Trstenik

Gordana Burica rođena je u Grohotama na otoku Šolti. Potječe iz ribarske familje. Zato se i njena prva zbirka priča zove RIBARSKO DITE, izdana u Splitu 2013.

Kako joj žilama kola otočka krv, majka potječe iz Brbinja na Dugom Otoku, a otac iz Grohota, i njena druga zbirka OTOK LASTAVICA, Naklada Bošković, Split 2017. miriše na more. Škoju se vratila 2009. nakon odlaska u mirovinu. S Pomorskog (i on je morao biti morski) fakulteta u Splitu.

Planinarenje je njezin način života. Članica je Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, gdje boravi nekoliko zimskih mjeseci u godini. Živi u Nečujmu na Šolti, NA KRAJU NEDALEKO MORA.

Pisanju se vratila (nakon prekida u mladosti i za vrijeme obiteljskog života) 2000. godine kada je u BAŠĆINI, šoltanskom kulturološkom časopisu, objavila osvrt na slikarsku izložbu svog pok. brata Damira.

Dobitnica je više priznanja, pohvalnica i Plakete Ivo Kozarčanin na književnom natječaju Hrvatskog sabora kulture za prozu, 2015. godine, za priču na grohotskoj čakavštini DOMINA. Otprilike, pola objavljenih tekstova su na standardu.

Osim priča, piše i pjesme. Napisala je nekoliko dramskih tekstova. U njima je htjela ponovno oživjeti običaje svog škoja. I dobiti dramske komade za Amatersko kazalište SULET u kojem glumi.

Živi na Šolti i u Zagrebu, ovisno o godišnjem dobu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.