Kolumne

ponedjeljak, 28. kolovoza 2023.

Uz Dan grada Novigrada uručeno PRIZNANJE (plakete) za rekreaciju – projekt „Dobro jutro Novigrad”


Piše: Narcisa Potežica, mr.sc. 


Ana Drobnič dobitnica Priznanja s Anteom Milosom gradonačelnikom grada Novigrada
i grupom polaznica rekreacije

Istarski grad Novigrad na zapadnoj obali magičnog istarskog poluotoka svakoga očara kao bajkovit grad smješten na poluotoku poput Poreča i Rovinja. Njegova stara povijesna jezgra je opasana zidinama poput Dubrovnika i Korčule, a ujedno taj mali grad s oko 4000 stanovnika ima šest parkova i tri crkve.Park Irme Benčić u središtu Novigrada koji je u nedavnom nevremenu bio opustošen gotovo je obnovljen s mladim stablima kako bi što ljepše dočekali Dan grada Novigrada.

Na sv. Pelagija 28. kolovoza je Dan grada Novigrada, fešta je četiri dana a tradicionalno se dodjeljuju priznanja - Plakete zaslužnim za doprinos u unapređenju života i uopće za bolje i uspješnije djelovanje ovoga grada.


Ove godine dodijeljene su uz Dan grada Novigrada nagrade svim odličnim učenicima i mladim sportašima kao i zaslužnim pojedincima.


Posebno raduje da je u petak, 25. kolovoza 2023. pismeno PRIZNANJE (plaketu) dobila i ANA DROBNIČ za osobit doprinos sportskoj rekreaciji koje je uručio Anteo Milos, gradonačelnik grada Novigrada. Gospođa Ana Drobnič je ostvarila ideju da se u Novigradu svako jutro održava tjelovježba za sve koji žele biti zdravi, ostati još dugo zdravi i u nekim zlatnim godinama. Vježbe vodi već sedam godina, cilj je zdrav i dug život za sve tko želi, može se uključiti svi i treba istaknuti da osim Novigrađanki rado dolaze i brojne Slovenke koje u Novigradu imaju stan ili kuću a kojima je Novigrad drugi dom. Tu su i one koje često dolaze godinama  -  Zagrepčanke, pa jedna Talijanka iz Padove i čak gospođa iz Beča a priključuju se turistkinje koje su zadovoljne da u Novigradu postoji takva organizirana aktivnost. Sve je potpuno besplatno a organizirano se provodi ova akcija od 2016. godine. Tako se prema tom projektu okupljaju građani odnosno Novigrađanke i sve ostale koje žele  gimnasticirati, neke dolaze s biciklima a one s udaljenijeg mjesta iz Šaina na motoru ili iz Dajle čak dolaze autom. Vježba se i to čitave godine na najljepšim lokacijama u Novigradu – na plaži kod gradskih vrata ili u parku iznad plaže u blizini crkve čije zvono označava početak i završetak aktivnosti, a ako je loše vrijeme održava se u na zaklonjenijem mjestu blizini blizu morske obale ili najčešće u nedavno lijepo obnovljenoj Gradskoj lođi. Dolaze i mnogi turisti i njih nekolicina svake godine unaprijed znaju da će u Novigradu moći svako jutro besplatno vježbati pola sata u centru grada blizu Velikog Trga i crkve na plaži ili parku u borovoj šumici ili čak skoro čitav sat u Karpinjanu, pa bi se moglo reći da je i organizirana gimnastika postala na neki način dio turističke ponude Novigrada.

Glavna koordinatorica grupe Ana Drobnič je u jesen  2016. godine okupila grupu Novigrađanki, vježbe su za čitavo tijelo, dio vježbi djelomično prema metodi neurologa Grishina koja se godinama provodi u mnogim mjestima u Sloveniji pod nazivom „Škole zdravlja”. Tako su prvi susreti u središtu stare novigradske jezgre bili 19. rujna 2016. i to svako jutro u 9 sati na Velikom trgu (Piazza Grande),  zatim se neko vrijeme vježbalo na travi uz Muzej Lapidarium čija je ravnateljica dr.sc. Jerica Ziherl podržala ovu aktivnost. Pomogla je u organizaciji svečanog otvorenja, došli su gosti predavači stručnjaci iz Slovenije i snimala je televizija. Na kraju je izabrana najpogodnija lokacija uz more ovisno o vremenu - na suncu ili u hladovini ali uvijek s pogledom na more i s mirisom mora. 

Na drugoj lokaciji u Karpinjanu (Šainima) u tako zvanoj Pineti je vježbanje otpočela prije skoro desetak godina Stanka Jemec – Duša, koja svake sezone  okuplja od 8 ili od 8,30 sati - čitav sat ili 45 minuta  sve koji žele zdrav život – uglavnom one koje provode ljeta (srpanj i kolovoz) na tom dijelu Novigrada u svojim vikend stanovima ili kućama - a to je ponekad skoro tri mjeseca - već od svibnja pa do kraja rujna i čak početkom listopada.

U vođenju vježbi sudjeluju također Ana Kastelic, zatim Sonja Črnivec i Mariza Dobrivojević  - zato da se vježbe održavaju svakodnevno, bez ijednog dana stanke -  a nije se stalo ni za vrijeme razdoblja pandemije Covida-19. Nikada nije bilo pauze tijekom svih proteklih godina a vježba se svako jutro preko 355 dana godišnje (osim na Božić, Novu godinu i Uskrs) i to treba naglasiti uvijek besplatno s puno radosti i dobre volje.

Svi koji su redovno vježbali dobili su prije pet godina zelene majice s natpisom „Škola zdravlja Novigrad” zahvaljujući Ivi Marolt koja također sudjeluje u vježbanju.

Jedna od Novigrađanki koja dolazi od početka je Milvana Mundo koja je svima uzor jer je i s 83. godine zdrava i vitalna. Po njenim riječima upravo zbog redovnog dolaženja i vježbanja a obzirom da sama živi ova svakodnevno druženja u grupi joj puno znače – poboljšalo joj je zdravlje, ostala je dobro u skoro 84 godini. 

Značajno je i to da je ova već sedam godina hvale vrijedna akcija jedinstvena u Hrvatskoj i šire poznata preko članaka u časopisima (objavljen članak u „Novigradskom listu” i u „Bujštini”). Osim toga često su objavljivane fotografije i uz pozitivne komentare na društvenim mjestima (Facebooku, Viberu, Watsupu) pa je „jutarnja novigradska gimnastika” postala poznata. Mnogi su zahvaljujući ovoj akciji to jest aktivnosti koja se provodi u lijepom Novigradu bolje upoznali grad i sve što ovaj istarski grad pruža i propagira za one koji žele zdrav i dug život, te uz vježbe za tijelo i ugodna druženja na prekrasnim lokacijama u borovoj šumi s pogledom na more i kraj starih zidina – po čemu je Novigrad poznat.

Zato treba ovu aktivnost podržati i nastaviti dalje uz zahvalu svima koji aktivno sudjeluju na čelu s ANOM DROBNIČ jer se na taj način doprinosi da se punih sedam godina svako jutro počinje pozdravom „Dobro jutro Novigrade, sunčano jutro, zdravo jutro!” a veliko postignuće je da se završava pljeskom i daljnjim druženjem. Sada se svi, osobito oni koji su bili na svečanoj  dodjeli i prijemu povodom dodjele Plakete zaslužnim sportašima,  sportskim radnicima i klubovima  Grada Novigrada- Cittanova raduju da je grad Novigrad na čelu s gradonačelnikom Anteom Milosom prepoznao vrijednost akcije u kojoj sudjeluju i dodijelio PRIZNANJE  Ani Drobnič za njen uložen trud, entuzijazam, organizaciju u okupljanju i ostvarenju jutarnjih vježbi putem sportske rekreacije. Ovo pismeno javno priznanje bit će svima tko god sudjeluje poticaj da će se okupiti sljedeće jutro, pa i po vrućini ili kada pada kiša jer uvijek svi jedva čekaju zajedničke ugodne susrete u Novigradu.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.