Kolumne

nedjelja, 13. kolovoza 2023.

Udruga Ritam misli vas poziva na glazbeno – pjesničku večer, Impuls poezija špancira 2023.U četvrtak, 24. kolovoza 2023. s početkom u 20:00 u atriju Franjevačkog samostana, s ulazom iz Uršulinske ul. 4 (u slučaju kiše u Franjevačkoj crkvi, crkvi Sv. Ivana Krstitelja) održat će se još jedna večer poezije i glazbe s izuzetnim pjesnicima, posebnim gostima. Nakon španciranja ulicama baroknog bisera, Varaždina, zaustavite se i uživajte u riječima hrvatskog pjesnika Davora Šalata i pjesnika Franka Báeza iz Dominikanske Republike. Oni će vas, svojim bogatim i nadasve emotivnim pjesničkim slikama, povesti u svijet poezije.
Davor Šalat (Dubrovnik, 1968.) hrvatski književnik i novinar, autor je sedam zbirki poezije. Objavljuje knjige eseja i kritika, prevodi sa španjolskoga jezika. Sudjelovao je na više hrvatskih i međunarodnih pjesničkih susreta i festivala te na nekim književno-znanstvenim skupovima.
Objavljivao je poeziju, književnu kritiku i esejistiku u mnogim hrvatskim i inozemnim književnim časopisima, a pjesme, eseji i književne kritike prevođene su mu na engleski, njemački, španjolski, talijanski, poljski i litvanski jezik. Zastupan je u nekoliko antologija i panorama suvremene hrvatske poezije. Član je Društva hrvatskih književnika i glavni je urednik časopisa za međunarodnu književnu
suradnju MOST / The BRIDGE.

Frank Báez (1978, Dominikanska republika) je pjesnik, pisac i esejist te performer, autor šest pjesničkih zbirki, zbirke kratkih priča i tri knjige eseja. Godine 2006. je za zbirku kratkih priča Págales tú a los psicoanalistas (»Plaćajte psihoanalitikom«) primio nagradu Međunarodnog književnog sajma u Santo Domingu, a godine 2009. za zbirku Postales (»Razglednice«) nacionalnu pjesničku nagradu Salomé Ureña. Njegovi su tekstovi bili objavljeni u mnogobrojnim antologijama, prevedeni na arapski, nizozemski, njemački, engleski i bengalski jezik. Báez je jedan od osnivača spoken word benda El Hombrecito, koji je do sada objavio tri albuma. Kao jedan od naj obećavajućih latinoameričkih autora mlađih od 39 godina, godine 2017. uvrstio se na listu Bogotá39.

Uz glavne goste, u samom programu svoju poeziju će nam govoriti; Snježana Tramburovski i Hana Kunić iz Varaždina, Lana Derkač i Sanja Horvat iz Zagreba te Antonia Budano iz Osijeka.

Poezija i glazba su u neprekidnoj simbiozi u kojoj se emocije udvostručuju, a slike postaju bogatije. Ove godine glazba u Impuls poezija špancira 2023., će biti u country raspoloženju, predstavit će nam se Zlatko Kovačević Sax iz Virovitice.

Zaustavite sat, budite poezija u glazbi i glazba u poeziji, poručuju vam organizatori i voditelji: Edita Kutnjak Zlatar, Ljubica Ribić i Milan Novak.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.