Kolumne

subota, 8. srpnja 2023.

Novi veliki uspjeh hrvatskog haiku u japanu: Goranu Gatalici nagrada “Katanogahara Monogatari”


6. srpnja 2023. u gradu Katano u Japanu hrvatskom književniku Goranu Gatalici dodijeljena je Nagrada "Katanogahara Monogatari" u sklopu 4. međunarodnog haiku natječaja na temu zvijezda za sljedeći haiku:

žrtve rata
zamjenjuju zvijezde
jedna po jedna

victims of war
replacing the stars
one by one


Na natječaju je sudjelovalo 3817 haiku pjesama od autora iz 39 zemalja svijeta.


U sklopu svečanosti dodjele Nagrade književnik Goran Gatalica se nazočnima obratio kratkim govorom putem snimljenog video materijala:

"Dragi haiku prijatelji iz Japana i cijelog svijeta,

Ja sam Goran Gatalica iz Zagreba, glavnog grada Hrvatske. Hrvatska je prilično mala država u Europi, s populacijom od oko 4 milijuna stanovnika, što je malo više od populacije prefekture Shizuoka. Površina kopna je oko 1,5 puta veća od Kyushua. Također, to je zemlja nastala raspadom bivše Jugoslavije. Regija, koja uključuje i Hrvatsku, također je iskusila teške etničke sukobe 1990-ih. Sreća nije uvijek hraniteljica kreativnosti. Zapravo, životne nedaće mogu biti hrana za pisanje poezije. Hrvatski haiku probuđen je poviješću teških nedaća. Oduševljen sam i istinski počašćen što sam osvojio Nagradu "Katanogahara Monogatari" na međunarodnom natječaju "The 4th Star Haiku Contest."

Prema legend u sklopu Tanabata festivala obilježava se romantična priču o dvoje ljubavnika predstavljenih zvijezdama Vegom i Altairom koji se smiju sresti samo jednom godišnje, sedmog dana sedmog lunarnog mjeseca lunarno-solarnog kalendara. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.