Kolumne

ponedjeljak, 5. lipnja 2023.

Počinju Kvirinovi poetski susreti | 9. do 11. lipnja 2023. u SiskuBOGAT KULTURNI PROGRAM 

27. Kvirinovi poetski susreti jedna je od najznačajnijih pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, koju organizira Matica hrvatska u Sisku, održat će od 9. do 11. lipnja 2023. godine u Sisku. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i Nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine, objavljenu između dva Susreta.   

Ovogodišnji laureati Kvirinovih poetskih susreta su Miroslav Kirin, za ukupan prinos hrvatskom  pjesništvu. U Obrazloženju nagrade Miroslav Mićanović, predsjednik povjerenstva ističe „zaključiti nam je da Kirinova poezija na izniman, hirovit i sustavan način istodobno propituje sebe, svoj jezik, ali tom igrom i provjeravanjem, užitkom i razlikom, u suvremeno hrvatsko pjesništvo donosi niz neočekivanih i do sada neupisanih znakova. Riječ je o projektu koji trusno stanje suvremenog pjesništva, i stanovitog beznađa, čini živim i privlačnim, koji čitatelja iznova uvjerava u važnost poezije. Otuda razlozi za nagradu, otuda jednoglasno i glasno: „Kvirin za Kirina, Kirin za Kvirina!

Dobitnik Malog Kvirina, za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta, autora do 35. godine, je Patrik Gregurec za knjigu  „Špaga“. „ Gregurecov rukopis, uz posebnu strukturu, karakterizira i nadahnutost, neobične slike, povezivanje svakodnevnog i intertekstualnog, te potreba da u svim tim glasovima koje slijedi dijaloški, na kraju kormilo prepusti vjetru koji razbacuje glas i donosi poništenje koncepta, bez straha.“ – zapisala je Darija Žilić u Obrazloženju nagrade.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na Kvirinovim poetskim susretima u petak, 9. lipnja 2023. u Sisku s početkom u  20,00 na Privezištu/Brodu Biokovo. U  razgovoru o poeziji laureata sudjelovat će akademik Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Darija Žilić, Tin Lemac i Đurđica Vuković.

Na pjesničko – glazbenoj večeri, u nastavku večeri, uz dobitnike nagrada govorit će pjesnikinje i pjesnici sudionici Susreta akademik  Krešimir Bagić, Ana Brnardić, Jasmina Bosančić ,Lana Derkač, Sanja Domenuš, Tihomir Dunđerović, Biserka Goleš Glasnović, Hrvoje Jurić, Marija Lamot, Tin Lemac, Sanja Lovrenčić, Ines Kosturin, Marin Kos, Maja Marchig, Paula Mautner, Siniša Matasović, Miroslav Mićanović, Adrian Dumitru Oproiu, Zrinka Posavec, Marijana Radmilović, Goran Rem,  Davor Šalat i Darja Žilić. Za glazbeni dio programa pobrinut će se Robert James Hudulin.  

U subotu, 10. lipnja  sudionici i gosti moći će vidjeti drugačiju  vizuru Siska, ako se upute na vožnju Brodom Juran i Sofija po Kupi do srednjovjekovne utvrde Stari grad u 11 sati.  Bit će organiziran i posjet rodnoj kući pjesnika Josipa Severa u Blinjskom Kutu. 

U popodnevnim satima na Brodu Biokovo će biti prikazana knjiga Waltera Friedricha Otta: Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja s početkom 17,30 sati. Knjigu će predstaviti Kristijan Gradečak, Ivan Smiljanić i Tomislav Škrbić.

U 18, 30 sati slijedi prikaz novog dvobroja Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost. Časopis će predstaviti Mirna Rudan Lisak, Darija Žilić i Đurđica Vuković. Tema ovog, dvobroja posvećena esejistici, književnoj kritičarki i prevoditeljici Višnji Machiedo, a vezana je i uz 10. godišnjicu nagrade za esejistiku koja nosi njezino ime, koju je ustanovio Hrvatski PEN Centar. Povezujući dvoje vrhunskih intelektualaca, supružnika i sukreatora Višnju i Mladena Machieda , autorici temata Mirni Rudan Lisak, pridružio se i Milan Bešlić koji nas upoznaje s  Machiedom - likovnim umjetnikom. Tako Riječi uz naslovnicu prikazuju grafizme i kolaže Mladena Machieda. Svetkovini predstavljanja  Riječi pridružit će se i akademik Mladen Machiedo.   

Istu večer u 20,00 na Biokovu nastavlja se s poezijom i glazbom, a u nedjelju, 11. lipnja pjesnici će odat pijetet za pjesnikinju Teu Benčić Rimay i pjesnika Josipa Severa.

Đ.L.V.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.