Kolumne

srijeda, 14. lipnja 2023.

Kazališni dnevni boravak Mala scena

 


Kada vrtići i škole zatvore svoja vrata, kvalitetan dječji sadržaj često iščezava iz grada, a odgovor na pitanje kako provesti kvalitetno vrijeme s djecom postaje sve zahtjevniji, a poslovni raspored odraslih ponekad - nema milosti. Nakon 33 godine tradicije u inventivnosti i kreiranju scenskog sadržaja za djecu i mlade, Kazalište Mala scena nudi jednako inovativan odgovor na pitanje što raditi s djecom u Zagrebom preko ljeta.  Prepoznavši potrebe roditelja i djece, Buga Marija Šimić, umjetnička ravnateljica Male scene, osmislila je i razvila koncept Kazališnog dnevnog boravka. ‘’U terminima od 3.-7.7, 10.-14.7 te 28.8 do 1.9. djeci ćemo nuditi mogućnost cjelodnevnog boravka u Maloj sceni. Od 8 do 16 sati održavat ćemo program koji uključuje plesne, dramske, lutkarske radionice i radionicu pjevanja i radionicu rada na glasu. Program je predviđen za djecu od 7 do 10 godina. Moguće je prijaviti se za cijeli tjedan te ‘’drop in’’ dolazak po potrebi.’’ - ističe Buga koja dodaje da je danas bitnije nego ikada djecu poticati na interakciju, kreativnost i izravno učenje iskustvom. 


"Međutim, za sve one roditelje koji su u mogućnosti tu boraviti s djecom, za njih ćemo održavati kreativno - dramske radionice koje uključuju i izradu lutaka i zajedničku dramsku igru. Tu idemo izravno na povezivanje nuklearne obitelji scenskom umjetnošću, a sigurna sam da se izrada lutaka s roditeljima može pretvoriti u jednu od onih uspomena koje djeca zakopaju duboko u vlastito biće.’’ - otkriva Buga koja dodaje kako tehnologija može biti alat, ali ne i stvarnost, a istinska interakcija djece i roditelja, neometana šumom svakodnevnice, jedna je od okosnica bolje sutrašnjice. 


Šlag na torti ovog projekta jest i ponuda za tinejdžere. ‘’U zimskom ciklusu imali smo serijal predstava za tinejdžere koji je pokupio prekrasne reakcije, prekrasne poruke, otvaranja. Suze jednom. I upravo sam tu odlučila da moram ponuditi nešto i za mlade koji su u toj osjetljivoj dobi kada kazalište - može biti istinski prijatelj. "Zabranjeno za starije od 18" - radionica je za tinejdžere, 5 dana u tjednu po 3 sata koje spajaju dramsku i glasovnu radionicu za podizanje samopouzdanja, učenje izražavanja, ali i vježbanja za prijemni ili općenito javni nastup.’’ - dodaju iz Male scene te potvrđuju ideju da su lidleri u približavanju kazališta svijetu.


U nadi da će projekt odjeknuti s ljubavlju s kojom je i pripreman te s timom stručnjaka koji će paziti da djeca budu na najsigurnijem mjestu na svijetu za vlastiti rast, iz Male scena pozivaju na prijavu i - otkrivanje kazališta iznutra. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.