Kolumne

subota, 3. lipnja 2023.

Festival dječje književnosti Kućica od knjiga, 22 – 26. 5. 2023. Gorski kotar

 

Od 22 – 26. svbinja u Gorskom kotaru se održao Festival dječje književnosti Kućica od knjiga, u organizaciji Fabulusa – udruge za promicanje priče. 

Jedan dio Kućice od knjiga činila su druženja književnika sa goranskim osnovnoškolcima, a drugi dio radionice u Sretnoj kućici, Čitaonici u Kutima. Osnovnoškolci u Vrbovskom, Ravnoj Gori, Fužinama i Mrkoplju družili su se sa Snježanom Babić Višnjić, dječjom književnicom i predsjednicom Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. 

U Delnice nam je stigla Ana Đokić, nagrađivana hrvatska književnica za djecu, i družila se s veselim učenicima produžernog boravka. 

Ivana Radačić, znanstvenica i aktivistica za ljudska prava, ovaj put je u ulozi autorice putopisne slikovnice Djeca Darde, posjetila je Lokve i Brod na Kupi.

A Natalija Mitrić, koja je i organizatorica Kućice od knjiga, družila se sa nižim razredima PŠ Nikole Tesle u Moravicama

Slatkiš na kraju bilo je druženje u Sretnoj kućici u Kutima (Hrvatska čitaonica sela Kuti), najmanjoj knjižnicu u Hrvatskoj. Iako su vanjski sadržaji otkazani zbog lošeg vremena, druženje u Sretnoj kućici bilo je prekrasno. Ana Đokić, već spomenuta dječja književnica i Marko Burić, lokvarski ilustrator održali su radionice za djecu Želim biti pisac! i Želim biti ilustrator!. 

Ana, Ivana i Snježana prepune su pozitivnih dojmova o festivalu i Gorskom kotaru, čiji mali dio su i turistički obišle

A čini se da su pod dojmom i djeca. Jer mnogi su odlučili više čitati, oduševili su se ilustratorskim tehnikama, a nekoliko njih je vrlo ozbiljno izjavilo da žele biti pisci. I naše autorice su im ponudile da pročitaju njihove tekstove. Jer one su i urednice u književnim društvima ili vlastitim izdavačkim kućama. Možda u budućnosti više goranskih zvjezdica zasja na književnom nebu. 

A za početak je dovoljno da pročitaju brdo knjiga (preko 150 naslova) koje su im poklonili sponzori Kućice od knjiga: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Kreativna mreža, Knjiga u centru, Sretno srce, Profil knjiga i Sezam – Srednja Europa za mlade.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i medija RH i Općina Brod Moravice, a medijski ga prate Novi list i Radio Gorski kotar.


Još više o Kućici od knjiga možete pronaći na facebooku Kućica od knjiga.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.