Kolumne

petak, 12. svibnja 2023.

Branko Filipović | Na travničkoj pijaci


Svakog četvrtka kad' to treba i mogu otići odlazim na travničku pijacu. Povod odlaska je ... kupnja svega što mi treba i što se prodaje na gotovo svakoj gradskoj pijaci, oli tržnici. Svega tu ima ... ali najviše je ljudi ... oni koji prodaju, kupuju, gledaju, ili hodaju 'nako... 

Ja vidim i 'one' koji su negda živjeli u ovom gradu i dolazili na ovu pijacu a sad žive negdje drugdje. Ponekad dođu ili navrate u svoj grad pa posjete i travničku pijacu, oli tržnicu. A vidim i 'one' koji su otišli i nikada više neće doći u svoj grad , a ja ih vidim.

Vidim ih kako dolaze rado ... iz znatiželje, ne da bi nešto kupili već da se sretnu sa starim poznanicima koje su, gotovo, davno zaboravili ... Ili nisu. Ima i onih koji se ne žele sjećati svog grada iz kojeg' su morali, ili nisu morali otići ... Samo su otišli i sada ih nema.

Vidim i one koji više nema i neće ih više nikad' biti ... sem u našim sjećanjima dok mi postojimo. Sve ih, ponekad, vidim ... S ponekim bih i popričao kao i s onima koji su tu i kupuju, gledaju ... ili samo hodaju kao ja kada sam tijelom i dušom na travničkoj pijaci. Svašta mi kažu i pričaju ... Najviše pričaju o svom sadašnjem životu ili kada su živjeli u Travniku ... oli u okolici Travnika. Slušam ih i pokušavam, u dobroj namjeri, da ih razumijem ... s više ili manje uspjeha. Najdraže mi je kada sretnem meni drage ljude ... ili one koje je prijatno sresti. Tada bi obnovili i sjećanja koja su prilično blijeda, željni  događaja koji se i nisu desili ... a mogli su jer su nam bili potrebni ... da nas zaborav ne prekrije kao rani mraz i više ništa ne ostane - ni nas ni sjećanja na sve nas. 

Ponekad' kada se vratim kući pa vidim što sam zaboravio i nisam kupio ... al' ima sljedeći četvrtak  kada je u Travniku pazarni dan. Birvaktile, Travničani prepričavaju, negdašnje vlasti su htjele promijeniti pazarni dan s četvrtka na petak, pa je telal dobošem najavljivao ... kako 'četvrtak' nije u 'četvrtak', već je 'četvrtak u 'petak'. I to je trajalo sve dok se 'četvrtak' nije vratio 's petka' na 'četvrtak'.

Je ...

Valda(?) će i 'ove' današnje vlasti, demokratski, u slozi s narodom, vratiti neka dobra vremena ... kao što je 'petak' vraćen na 'četvrtak'.

Jer, gotovo uvijek je bilo 'kao što danas nije' ... a bilo je bolje. Ili ... nije? No, gotovo uvijek bude kako nismo željeli a trebalo je, i bude onako kako je moralo ... da bude. Tako i u Travniku pijačni dan mora da bude u četvrtak. I tačka! Može i točka.  


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.