Kolumne

nedjelja, 30. travnja 2023.

Općina Bedekovčina | Natječaj za pjesničke i prozne radove

 


Pozivamo sve autore da pošalju svoje dosad neobjavljene pjesničke i/ili prozne radove koji mogu biti na sva tri narječja (štokavski, kajkavski i čakavski). Prozni radovi ne smiju biti duži od četiri kartice teksta (tri stranice računalnog ispisa, font 12, razmak 1,5), a pojedini autor može poslati najviše tri teksta (pjesnička ili prozna) na bilo kojem narječju.

Natječaj za sastavak: Svijet boja

Pozivamo sve autore mlađe od 19 godina da pošalju sastavak na temu Svijet boja

Čudesna raznolikost prirode ukazuje nam se kroz tisuće i tisuće varijacija, pozivajući sva naša osjetila da uvide njenu moć i prisutnost. Pritom nam svoju priču možda najviše priča kroz fenomen boja, kroz nevjerojatan spektar nijansi, svijet sjena i kontrasta, toploga i hladnoga. Boje – neobične igre iluzija – stvaraju mnoge impresije u našemu umu, pa tako i utječu na naše emocije. Kako se povezujemo s bojama, kako ih doživljavamo, predočavamo, kako o njima govorimo – tek su neka od pitanja koja si učenici mogu postaviti. Istraživanje svijeta boja kroz umjetnost, a posebice umjetnost riječi, jedna je od vrlo zanimljivih tema. Kako autori iskorištavaju simbolički potencijal boja i kako to može utjecati na čitateljev doživljaj djela, posebice na doživljaj atmosfere različitih prostora, kao i krajolika duše? Kako to da plavu boju neba povezujemo s melankolijom, crvenu sa stanjem opasnosti, a zelenu smatramo bojom nade i mira? Kakav je naš odnos prema crnome i bijelome? Kako boje djeluju na nas, kakvo raspoloženje izazivaju? Što nam znače boje i kako ih u vlastitome životu koristimo te kako se njima poigravamo?

Radovi ne smiju biti duži od četiri kartice teksta (tri stranice računalnog ispisa, font 12, razmak 1,5), a naslov se može promijeniti i uskladiti s tekstom. Tekstovi će se ocjenjivati u dvije kategorije: učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola.

Sve radove treba označiti šifrom i s podacima o autoru (ime i prezime autora, adresa i broj telefona) poslati na e-mail susretrijeci@gmail.com. Radovi se mogu dostaviti i na adresu Općinska knjižnica Bedekovčina, Trg Ante Starčevića 3, 49221 Bedekovčina, s naznakom: Za natječaj Susret riječi Bedekovčina 2023. U tom slučaju treba poslati i dodatnu omotnicu s navedenim podacima o autoru.

Tekstove možete poslati zaključno do 10. lipnja 2023. godine. Radovi koji nisu u skladu s uvjetima natječaja neće se razmatrati. Najuspješniji radovi, koje će odabrati stručno povjerenstvo, bit će javno izvedeni na završnoj svečanosti Susret riječi u rujnu u Bedekovčini, a prošireni izbor odabranih radova bit će tiskan u prigodnom zborniku. Za najbolja tri pjesnička/prozna rada, kao i za najbolja tri sastavka osnovnoškolaca i tri najbolja sastavka srednjoškolaca, prema izboru stručnog povjerenstva, organizator osigurava novčane nagrade.

Općina Bedekovčina


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.