Kolumne

subota, 29. travnja 2023.

Predavanje poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića o umjetnoj inteligenciji i o drugim zanimljivim temama


Piše: Narcisa Potežica, mr.sc.

Zanimljivo predavanje održano je u srijedu, 26. travnja 2023. u 19,30 sati i to pred brojnom publikom u ispunjenoj novoj velikoj dvorani Centra za manifestacije i kulturu (CMIK) u Novigradu u Istri a gost je bio Korado Korlević.  Predavanje pod nazivom „Srijedom s Koradom” održano je u suradnji s Astronomskim društvom Višnjan a razgovor je odlično vodio Kristijan Nemet, novi ravnatelj suvremenog novigradskog Centra za manifestaciju i kulturu. 

Korado Korlević je naš poznati učitelj, izuzetan prosvjetni radnik i profesor fizike koji se posebno ističe kao astronom u Višnjanu u Istri. Ova je zvjezdarnica čuvena jer je tamo od 1996. do 2001. otkriveno 947 asteroida. Čak su tri  kometa otkrivena iz Višnjana a dva su automatski dobila nazive prema prezimenu otkrivača  - Korleviću. Od 2001. Korado Korlević se u okviru Astronomskog društva Višnjan bavi popularizacijom astronomije i edukacijom mladih a dovršenjem gradnje nove zvjezdarnice na Tićanu  (3 km od Višnjana) stječu se uvjeti za daljnje znanstvene aktivnosti njegovog tima koji on uspješno vodi.  

Također je Korado Korleviće značajan i kao zagovornik ekološke rasvjete kako nivo prejakog sjaja noćnog neba ne bi došlo do kritičke razine čime se narušava posmatranje neba pa na svojim predavanjma ističe probleme ekološkog zagađenja ali i pozitivne primjere kada snop svjetla pada prema tlu i samo na objekt koji treba osvijetliti. 

Za svoj znanstveni rad i angažman u stručnom radu s mladima nagrađen je 2002. godine godišnjom nagradom Ivan Filipović.


Ali uz sve to treba istaknuti da je izuzetno popularan kao sjajan predavač,  pa se na njegovim predavanjima okupi uvijek veliki broj posjetitelja, pratitelja i njegovih fanova koji uvijek željno očekuju novo predavanje. 

U Novigradu se godinama u sklopu manifestacije pod nazivom LUNASA svakog 1. kolovoza organizira teleskopom promatranje raznih planeta i tom prigodom Korado Korlević održi i predavanje. 

Uvijek se s velikom radoznalošću i uzbuđenjem sluša svako njegovo znanstveno objašnjenje kao i stručno mišljenje i komentar. Tako Korado Korlović odgovara  na pitanja ima li života negdje u svemiru, o dolasku vanzemaljaca i o puno toga što mnogi žele čuti...


Ovaj put na predavanju se najprije poveo razgovor o umjetnoj inteligenciji jer je to i tema o čemu se u zadnje vrijeme puno govori. Korlević naglašava da postoji bojazan da umjetna inteligencija nije više stroj, jer uz veliki broj podataka tu je na neki način došlo do evolucije. Postoji bojazan da se nastavlja rast tog bića koji će imati entitet, da će biti samosvjestan, imati atribut živog organizma i svojstvo osobe ali to postoji uostalom od 2015. godine pa umjetna inteligencija objašnjava Korlević može biti kao i naše dijete kojem se veselimo ako je sposobnije od nas. Govorio je i o opasnosti da može biti umjetna inteligencija toliko samostalna pa da nas nadvlada. Ali čovjek se boji smrti a umjetna inteligencija će ići dalje i sve to treba iskoristiti za vlastitu dobrobit. Korlević naglašava da se transhumanizma ne treba bojati nego sebe samog a čovjek je onaj koji je izazvao naćžalost po njegovim riječima „u svakom stoljeću velika klanja”.

Na predavanju je Korlević kao futurolog  na pitanje sugovornika govorio i o budućnosti naših gradova i svijeta uopće i o ekologiji te o iskorištavanju energije koja je oko nas, osobito iz mora. 

Jedno od tema razgovora je i ovaj put bilo pitanje što se zbiva poslije smrti, o životu poslije smrti, o životu poslije života...

Zanimljivo je bilo pitanje o genetici i o modifikaciji DNK ali Korlević podsjeća na moralna pitanja do kuda smijemo ići a koja se postavljaju u medicini gdje se granice pomiću što je kod znanstvenika već noćna mora. 


Poslije gotovo dvosatnog izlaganja pred dvjestotinjak pažljivih posjetitelja ponovo su postavljena pitanja o nastanku svemira i dolasku bića izvana. Korlević odbija tu mogućnost zbog daljina i velike vremenske barijere, zatim se poveo razgovor o dalekim galaksijama i crnim rupama te širenju svemira. 

Na taj način je ostalo još puno pitanja i sličnih tema pa se zato i slijedeći susret s Koradom Korlevićem krajem svibnja očekuje sa zanimanjem. 

 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.