Kolumne

ponedjeljak, 13. ožujka 2023.

Predavanje dr. sc. Sanje Nikčević: Tko se i zašto obratio za vrijeme Kristove muke?


Predavanje o umjetničkim djelima na temu Kristove muke pod naslovom „Tko se i zašto obratio za vrijeme Kristove muke?“ dr. sc. Sanja Nikčević održat će u petak 17. ožujka 2023. g. u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Sanja Nikčević govorit će o primjerima odličnih drama/romana koji govore o Kristovoj muci. Tema vrijednih umjetničkih djela je obraćenje zbog pogleda na Kristovu Muku onih koji prije toga nisu razumjeli što Krist govori i zašto mora patiti. Takvi likovi su: Nikodem (Jan Dobroczyinski: „Daj mi svoje brige“), Judina majka (H. Esteve: „Dvije majke“), bogati mladić (Onip Herceg: „Dođi idi za mnom“), Estera (fra Ante Marić: „Veronikin rubac“), Baraba (Rajmud Kupareo: „Muka“), mladi komunist (Rajmund Kupareo: „Baraban“). Predavanje će odgovoriti na pitanje: zašto su se ovi likovi obratili, a neki drugi u priči o Kristu to nisu mogli, i kako je to umjetničko djelo prikazalo? U razgovoru nakon predavanja zapitat ćemo se što nam ti likovi govore/znače danas.

Dr. sc. Sanja Nikčević, hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka, redovna profesorica u miru. Predavala na Filozofskom fakultetu u Osijeku  i  na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a danas je vanjski predavač na Komunikologiji Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Objavila 11 autorskih knjiga, nekoliko stotina znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka, sudjelovala na brojnim znanstvenim i stručnim simpozijima, članica brojnih povjerenstava, obnašala različite funkcije u hrvatskim i međunarodnim institucijama i udrugama. Cijeli se život bavi kazalištem i zagovara ono u što vjeruje. Godinama se bori za pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti i na tu je temu napisala knjigu: „Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto“ (Citadela libri, Zagreb, 2021.). 


Poveznica na najavu:

https://www.gkk.hr/vijesti/predavanje-sanje-nikcevic-tko-se-i-zasto-obratio-za-vrijeme-kristove-muke/


Srdačan pozdrav,
R. Dobrić
Gradska knjižnica Kaštela

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.