Kolumne

srijeda, 15. ožujka 2023.

Poziv na 282. Matičin četvrtak

 


Poziva Vas na 282. MATIČIN ČETVRTAK 


16. ožujka 2023. god. u 19,30

u  Područnu knjižnicu Galženica, Trg Stjepana Radića 5,

 Velika Gorica  i  na  www.matica-gorica.hr


predavanje  na  temu

TUROPOLJSKI  I  POKUPSKI

DOSELJENICI – POSLJEDNJI  GOVORNICI KAJKAVSKOGA  U  RUMUNJSKOJ


održat  će 


izv. prof. dr. sc. Ivana Olujić

izv. prof. dr. sc. Petar Radosavljević
dr. sc. Sandra Požar, viša znan. sur.Troje izlagača surađuje na projektu Kajkavci i Šokci u rumunjskom Banatu koji se već treću godinu provodi uz potporu Sveučilišta u Zagrebu i Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta. Rezultate tih istraživanja izložit će u ovom popularnom predavanju. 


Ivana Olujić na Filozofskom fakultetu u Zagrebu - Katedra za rumunjski jezik radi gotovo od samoga osnutka. Predaje različite kolegije iz rumunjske književnosti, prevodi  i bavi se istraživanjima rumunjske i hrvatske književnosti, ali i jezika, osobito govora Hrvata u Karaševu u Rumunjskoj. Glavna  je  urednica dvojezičnog rumunjsko-hrvatskog časopisa za kulturu Verso.

Petar Radosavljević izvanredni je profesor na Katedri za rumunjski jezik i književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 


Doktorirao je 2010. na temu „Jezik Roma Bajaša na teritoriju Republike Hrvatske“, te objavio znanstvenu monografiju o bajaškom rumunjskom.


Sandra Požar viša je znanstvena suradnica u Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Od 2004.god. zaposlena je u Staroslavenskom institutu, gdje je trenutačno voditeljica projekta Hrvatske zaklade za znanost. Primarno se bavi istraživanjem jezika hrvatskoglagoljskih tekstova, ali među znanstvenim interesima su joj i rumunjsko-slavenski jezični kontakti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                                                                                                  

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Trg kralja Tomislava 2, Velika Gorica 10410, OIB:34059890429


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.