Kolumne

srijeda, 15. ožujka 2023.

Mihaela Erceg predstavila 'Ako prođe, prođe' u Zagrebu

















Prijateljska odanost, humor i autoironija, optimizam i otpornost na neizvjesnost – to su adaptivni mehanizmi koje je Mihaela Erceg ugradila u temelje romana 'Ako prođe, prođe'. Stand-up roman Mihaele Erceg nosi omamljujuću pripeku splitskog ljeta, ljekoviti dalmatinski humor i nepobjedivi mediteranski eksplozivni temperament.  U eri umjetne inteligencije i sveprisutnog imperativa isplativosti, prijateljstvo i humor gotovo su zaboravljene vrijednosti koje pripadaju nekom drukčijem vremenu, no mlada autorica u svom romanu entuzijastično ih brani kao jedine spasonosne koje obećavaju sretan rasplet. 


Nakon svjetske promocije u dvorani Spinut u Splitu, te splitske promocije u Knjižnici Marka Marulića, gdje su promocije vodili stand-up komičari Ante Travizi i Tomislav Primorac, Mihaela Erceg predstavila je svoj roman i zagrebačkoj publici u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Zagrebačku promociju vodio je Vladimir Šagadin, kojeg je zanimalo zašto prvijenac još nije nacrtan te kakvi su planovi mlade svestrane spisateljice i karikaturistice koja je prošle godine obranila diplomski na Likovnoj akademiji i ima svakodnevnu karikaturu u 24sata.


Crtanje i animacija zahtijevaju puno vremena, tako da se ni strip ni crtić po romanu 'Ako prođe prođe' ne mogu očekivati u uvjetima bez stalnih primanja, a sa stalnim obavezama, odgovorila je Mihaela Erceg. Osim što crta za 24sata, Mihaela Erceg upravo razrađuje crtić Salty Banana, koji je prezentiran na Springboardu u Madridu i piše novi roman o kamenolomu na Braču od kojeg je, kaže predaja, građena Bijela kuća u Washingtonu. Uz natječaje i neizvjesne honorarne poslove vrlo je teško baviti se dugoročnim projektima, objasnila je Mihaela Erceg, stoga zasad ne može završiti crtić „Ako prođe, prođe“ kao ni roman o Braču.  


Roman 'Ako prođe, prođe' prati dvojicu 28-godišnjaka koji u besparici pokušavaju doći do novca kartanjem te upadaju u dugove. Humoristički roman brzog tempa i nepredvidivih obrata ima elemente krimića, ali i socijalne kritike. Pisan je književnim standardom s dijalozima u dijalektu, a svako od poglavlja započinje duhovitom filozofskom poukom iz briškule. Recenzenti Renato Baretić i Nikša Sviličić prognozirali su mu ekranizaciju, a objavljen je uz potpore Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.  Sandra Pocrnić Mlakar


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.