Kolumne

srijeda, 21. prosinca 2022.

Objavljena Šošićeva knjiga o razgovorima Pečarića i Pavkovića!


Iz tiska je izašla knjiga „Stare i nove paradigme Pavković-Pečarić“, (nakladnik Tiskara Rihtarić, Koprivnica), koju je još 2007. napisao prof. dr.sc.Hrvoje Šošić (Osijek, 16.6.1928.-Zagreb, 4.7.2012.), a u kojoj se autor osvrće na prvo izdanje knjige Mladena Pavkovića – „Razgovori s Josipom Pečarićem“.

Ovaj rukopis je nažalost tek nedavno pronađen.

Šošić naglašava da Pavkovićeva knjiga ima poznatu formu razgovora s književnicima i znanstvenicima te da je ovaj pisac istaknuti i nenadmašni kreator i usmjeritelj, koji se uz to i jedini u Hrvatskoj na pravi način bavi hrvatskim braniteljima i hrvatskim obrambenim Domovinskim ratom.

„Čitatelji će u ovoj knjizi – kaže dalje – naći niz novih podataka, činjenica i tvrdnja, budući da akademik Pečarić na nov način otvoreno raspravlja i zagovara teze koje su imale zabranu javnosti do 1990., jer je jugoslavenski komunistički režim branio da se o tim temama i na taj način raspravlja o hrvatskoj povijesti“.

Šošić je mišljenja da je značaj ove knjige i u tome što dovodi u pitanje temeljne postavke na kojima počiva socijalistička (službena) historiografija, te da knjiga najavljuje i ostvaruje obračun s dominantnom znanstvenom paradigmom.

Sve u svemu, u knjizi Pavkovića s Pečarićem opet je otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje, odnosno bolje rečeno – „lajbek je opet raskopčan“ – zaključuje dr. Šošić.

U međuvremenu je već objavljeno i II. izdanje knjige „Razgovori Mladena Pavkovića s Josipom Pečarićem“ u kojoj se nastavlja britko i pitko raspravljati o nizu zanimljivih povijesnih, kulturnih i političkih pitanja.

Milan Pišković

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.