Kolumne

četvrtak, 15. prosinca 2022.

Krleža i Ujević - kroničari Zagreba

 


U subotu, 17. prosinca 2022., u 11 i u 12 sati programom "Krleža i Ujević kroničari Zagreba" u organizaciji Teatar poezije i MGZ-a, uspostavit ćemo dijalog između grada Zagreba i djela književnika Miroslava Krleže i Tina Ujevića u stalnom postavu Muzeja grada Zagreba.
Susret je zamišljen kao spoj muzeološke interpretacije prostora i vremena s umjetničkim izvedbama opusa dva književna velikana u formi postajne drame koja objedinjuje tekst i kontekst.
U programu će sudjelovati Goran Matović, Sara Renar, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Selma Mehić i Stanko Kovačić te stručne zaposlenice Muzeja Marina Perica Krapljanov i Ivana Čuljak.
Izvedbom književnih tekstova pred posjetiteljima će se otvoriti svijet doživljaja Zagreba dva toliko različita pisca.

Krleži je Zagreb bio ne samo rodni grad, ishodište prvih fascinacija, prvih ljubavi i trajnih nemira, već motiv polemičkih obračuna na lijevci i desnici. Veliki pisac obračunavao se s malograđanskim mentalitetom, glupošću i primitivizmom.
Krleža se iz čiste ljubavi ne miri sa slikom rodnog grada:

"Već godinama se pitam zašto nisam otputovao iz ovog malog grada gdje mi je sve strano. I ljudi i mentaliteti i uspomene na djetinjstvo i sve peripetije… Tu sam kao inostranac koji je pao s neke druge planete."

Ujević je bio nomadska duša. Živio je bez doma i domovine, mijenjao je gradove u potrazi za samoćom:

"Hoće li mene da dragi Zagreb, čestiti hrvatski Zagreb baci napolje sa sumnjivim strancima ili opasnim individuama?"

U programu "Krleža i Ujević kroničari Zagreba" pred publikom ćemo spojiti dva naoko nespojiva pisca, dva univerzuma, dva svijeta, dvije poetike, dva antipoda. Iz tog ne-odnosa rađa se spasonosna dramatičnost koja osvaja i zavodi.
Ovo je prvi put da u prostoru Muzeja aktivno u živom programu sudjeluju umjetnici različitih poetika i umjetničkih disciplina i kustosi, uz podršku velikih pisaca - kroničara 20. stoljeća.
Autori programa: Goran Matović i Marina Perica Krapljanov
Stručna suradnica: Ivana Čuljak

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.