Kolumne

subota, 8. listopada 2022.

Proslava dva 100. rođendana | Članice čitalačkog kluba ŽOZ


Lijevo: Ljerka Auerber, desno: Mila Ajzenštajn Stojić

Piše Narcisa Potežica, mr.sc. 


U ponedjeljak 3. listopada ove godine naše dvije stogodišnje  Zagrepčanke svečano su još jednom obilježile svoje visoke godine -  Mila Ajzenštajn Stojić (rođena 14. kolovoza 1922. ) i Ljerka Auferber koja je rođendan imala 21. kolovoza ove godine – a velika proslava njihovog 100. rođendana je bila u Židovskoj općini Zagreb čije su one najstarije članice. 


Svi će s radošću dugo pamtiti ovaj dan jer je to bila prigoda za ugodan susret kojem su se s velikim uzbuđenjem svi veselili naročito nakon dugog toplog ljeta i duge stanke zbog pandemije korone te potresa poslije kojeg je bilo potrebno obnoviti zgradu Židovske općine u Palmotićevoj 16. u čijem je klubu sada i organizirana ova proslava uz domjenak. Okupio se veliki broj članica Ženske sekcije Židovske ŽOZ-a kako bi svi čestitali veliku rođendansku obljetnicu i potpisali se na zajedničku čestitku.


Stigla je i ekipa HRT 1 kako bi o nesvakidašnjem jubileju snimili Prilog o dva rođendana uz razgovor s našim slavljenicama za emisiju PRIZMA, poznati multinacionalni magazin koji donosi aktualnosti o manjinama.


Ova nezaboravno rođendansko slavlje započelo je čestitkom koju je uputio dr Ognjena Krausa,  predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske - u prvom redu sa željom za dobro zdravlje, zatim je događaj uveličao svojim govorom rabin Luciana Prelevića,  te prigodnim slovom Fanike Zeit – Grgurić, dipl. iur. predsjednice Ženske sekcije, dok je Narcisa Potežica, mr.sc. voditeljica Čitateljskog kluba Ženske sekcije ŽOZ-a uz pismenu čestitku u ime Čitateljskog kluba koja je bila postavljena na oglasnoj ploči ŽOZ-a sada predala ZAHVALNICE vrijednim i dragim slavljenicama za njihov doprinos u radu Čitateljskog kluba. Naime naglasila je da su one najaktivnije članice, najprije Ljerka Auferber bila je prije sedam godina na prvom osnivačkom sastanku Čitateljskog kluba 7. svibnja 2014. i time podržala njegovo osnivanje, zatim je bila na proslavi 5. godišnjice te na zadnjem susretu 7. veljače 2020. pred stanku zbog korone a ona je i na svim fotografijama ovih značajnih događanja. Također je sve podsjetila da je naša Ljerka Auferber redovno dolazila,  najčešće od svih uzimala učešće u diskusijama o knjigama i njene su rasprave o zanimljivim temama uvijek bile zapažene. 


A Mila Azenštajn Stojić je napisala knjigu pod naslovom „Šifra optimist”, koja je tiskana u Tel Avivu 2017. dvojezično na hrvatskom i hebrejskom, pa je 2018. na 4. rođendanu Čitateljskog kluba bila u velikom Auditoriju ŽOZ-a svečana promocija ove autobiografske zbirke pripovjedaka u kojima su opisani mnogi događaji u Drugom svjetskom ratu, dani u logoru i kako je preživjela doba Holokausta. 


Mila Ajzenštajn Stojić po struci farmaceut a Ljerka Auferber profesorica engleskog i njemačkog jezika na svom dugom životnom putu svašta su proživjele ali obje  svojim optimizmom, neiscrpnom energijom i aktivnošću ostale su vitalne i uzor svima kako doživjeti stotu. 


Naravno na proslavi su bile dvije velike torte i puno divnog cvijeća, slavljenice stogodišnjakinje elegantne u bordo crvenim tonovima kao uvijek s novim modernim frizurama. Sve je završilo zajedničkom kavom oko okruglog stola u Klubu ŽOZ-a u razdraganom raspoloženju uz planiranje predstojećeg zajedničkog izleta. Bio je taj ponedjeljak dan za pamćenje – proslava dva 100.-ta rođendana sa željama da se takve proslave ponove.




Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.